INOVACIJE

Erdoan: Doživjet ćemo uspjeh u proizvodnji letećih vozila

Najvažniji kapital u tehnologiji su produktivni umovi i Turskoj su potrebni mladi

Avaz.ba / Anadolija

Erdoan

Foto: Anadolija


Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je danas da će epohalne inovacije na svim poljima od vještačke inteligencije do sajber (cyber) sigurnosti biti zasijane i razvijane na Teknofestu, najvećem turskom festivalu zrakoplovstva i tehnologije

Erdoan je u Gaziantepu prisustvovao ceremoniji dodjele nagrada učesnicima Teknofesta, a tom prilikom su svečano otvoreni novoizgrađeni kompleksi naučnih i tehnoloških radionica za mlade u 30 turskih provincija.

On je u obraćanju prisutnim kazao kako je Teknofest postao svjetski brend i kako je to mjesto i događaj za sve mlade koji žele pokazati svoje talente, znanje i vještine na polju tehnologije, uključujući zrakoplovstvo, robotiku i razvoj raketa.

- Najvažniji kapital u tehnologiji su produktivni umovi i Turskoj su potrebni mladi i uspješni ljudi za ostvarenje njenih nacionalnih ciljeva - poručio je Erdoan.

Erdoan je podsjetio da Turska prije nekoliko decenija nije bila prisutna u avijaciji, te je dodao kako je u proteklim godinama progresa Turska napravila velike iskorake na svim poljima.

- Turska je ušla u red rijetkih zemalja u proizvodnji bespilotnih letjelica, a sličan uspjeh ćemo dostići i u proizvodnji automobila i letećih vozila - poručio je Erdoan.

Teknofest je počeo u četvrtak u Gaziantepu i traje do sutra.

Prestižni festival nastao je kao nacionalni tehnološki iskorak u pravcu pretvaranja Turske u tehnološki produktivno društvo. Cilj festivala je jačanje svijesti o važnosti tehnologije i nauke, jačanje ljudskih resursa Turske kada je riječ o stručnim i sposobnim inženjerima i naučnicima.

Tokom festivala održavaju se se različita takmičenja koja podržavaju rad mladih na polju modernih tehnologija. Takmiči se više od 20.000 timova sa više od 100.000 prijavljenih projekata iz Turske i još 84 države.

Više o temi Erdogan

Više o:

Erdogan Turska
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na