KAIRO

U Egiptu protesti protiv predsjednika i vlasti, ubijen jedan muškarac

Više desetina u posljednjih je nekoliko dana organiziralo manja okupljanja u egipatskim selima, izražavajući tako nezadovoljstvo radom vlade

Protesti u Egiptu. EPA

Avaz.ba

26.9.2020

U sukobima demonstranata i policije u egipatskom selu južno od Kaira u noći na subotu smrtno je stradao demonstrant, a sudionici skupa tražili su odlazak s vlasti predsjednika Abdela Fataha al-Sisija.


Više desetina u posljednjih je nekoliko dana organiziralo manja okupljanja u egipatskim selima, izražavajući tako nezadovoljstvo radom vlade.

- Tijelo ustrijeljenog muškarca u subotu je prevezeno u bolnicu", rekao je izvor iz bolnice Al-Ayat u Gizi.


Policija kaže da nije pucala

Policija tvrdi da njihovi pripadnici nisu pucali na prosvjednike, nego su upotrijebili suzavac da bi rastjerali demonstrante. 

Protesti u Egiptu su zabranjeni od 2013., otkad je s vlasti svrgnut tadašnji predsjednik Mohamed Morsi, a izvanredno stanje u državi je na snazi od 2017.

Slični manji prosvjedi održavaju se otkad je Mohamed Ali, poduzetnik u emigraciji, nedavno pozvao Egipćane da izađu na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo načinom rada vlade i Sisija.

Ali je građevinski poduzetnik koji se na egipatskoj političkoj sceni pojavio prošle godine, kada je počeo objavljivati videozapise koji su se ubrzo proširili društvenim mrežama, u kojima egipatskog predsjednika i vojnu elitu optužuje za korupciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.