NEZADOVOLJSTVO

Iran pretrpio štetu od 150 milijardi dolara zbog nametnutih sankcija SAD-a

Kritike za šefa američke diplomacije Majka Pompea

Avaz.ba / Fena

Hassan Rouhani

Foto: Arhiv


Predsjednik Irana Hasan Rouhani (Hassan Rouhani) izjavio je danas kako je Iran pretrpio štetu od najmanje 150 milijardi dolara zbog sankcija koje su mu jednostrano nametnule Sjedinjene Američke Države (SAD).

Rouhani se u Teheranu obratio učesnicima sjednice Vijeća za borbu protiv koronavirusa, a tom prilikom je komentirao i kritike koje je zbog loše ekonomske situacije u Iranu dobio i od predsjednika iranskog parlamenta Muhameda Bakira Kalibafa.

- Ako će se narod buniti zbog nestašice i problema, onda je Bijela kuća u Vašingtonu jedina prava adresa za to. Neka niko ne upućuje narod na pogrešne adrese zarad ostvarivanja političkih interesa - poručio je Rouhani u govoru kojeg je prenosila Iranska državna televizija.

Rouhani tvrdi da su izvor svih problema u Iranu cionisti, nazadni režimi u regiji i radikalno pristrasne politike nekih krugova u SAD-u.

On je posebno kritikovao šefa američke diplomacije Majka Pompea (Mike Pompeo) za kojeg je kazao da nije ministar vanjskih poslova, već ministar kriminala SAD-a.

- Amerikanci se ponose i hvale se neprijateljstvom i udarima na iranski narod. Iranski narod će slomiti Trampovu opsadu, baš kako je prije 40 godina slomio i Sadamovu opsadu - kazao je Rouhani.

Svijet
Nove američke sankcije za Iran

Više o:

Hassan Rouhani Iran
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na