SJEDINJENE DRŽAVE

Tramp nominirao Beret za Vrhovni sud zbog njenih stavova o pobačaju i migracijama

Ona je žena neusporedivih dostignuća, visokog intelekta, izvrsnih referenci i nepopustljive odanosti Ustavu, rekao je Tramp

Sa svečanosti u Bijeloj kući. AFP

Avaz.ba

27.9.2020

Američki predsjednik Donald Tramo (Trump) u subotu je nominirao sutkinju Ejmi Koni Baret (Amy Coney Barrett) za sutkinju Vrhovnog suda, na poziciju koju je do smrti obnašala Rut Bader Ginsburg (Ruth).


- Danas mi je čast nominirati jedan od najsjajnijih i najdarovitijih umova u našoj državi Vrhovnom sudu. Ona je žena neusporedivih dostignuća, visokog intelekta, izvrsnih referenci i nepopustljive odanosti Ustavu - rekao je Tramp na svečanost u Bijeloj kući.

Očekivalo se da će Tramp odabrati 48-godišnju Beret, koja je bila favorit republikanaca zbog njenih prijašnjih stavova o pobačaju, imigracijama i pravu na oružje.

Vođa republikanske većine u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) pozdravio je nominaciju Beret u izjavi kojom je jasno dao do znanja da će Senat glasati za Trampov izbor.

- Sutkinja Ejmi Koni Baret izuzetno je impresivna pravnica  i izuzetno dobro kvalificirana kandidatkinja za Vrhovni sud Sjedinjenih Država. Kao što sam i rekao - ova će nominacija biti izglasana na Senatu iduće sedmice - rekao je Mekonel.

Demokrati nastoje odgoditi odluku te smatraju da bi pobjednik na predsjedničkim izborima u novembru trebao odlučiti o doživotnom imenovanju među devet članova Vrhovnog suda.

Beret je također rekla da će služiti po principima svog bivšeg šefa. AFP

Liberali se plaše promjene ideološke i filozofske ravnoteže na sudu, što bi moglo dovesti do promjena po pitanjima poput zdravstvene zaštite i pobačaja.


Brinu se da bi Beret, u slučaju da bude potvrđena, mogla ukinuti pravo na pobačaj u zemlji, zajedno s poništavanjem plana zdravstvene zaštite koji je donio bivši predsjednik Barak Obama (Barack).


U saopćenju je demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden (Joe Biden) kritizirao Baret i njeno protivljenje planu zdravstvene zaštite, poznatom kao "Obamacare".


- Senat ne bi trebao djelovati po pitanju slobodnog mjesta, sve dok američki narod ne odabere sljedećeg predsjednika i sljedeći Kongres - rekao je Bajden.


- Svaki glas za potvrđivanje ove kandidatkinje je glas za ukidanje zdravstvene zaštite -rekla je predstavnica Demokrata Nensi Pelosi (Nancy).

Na svečanosti na kojoj je nominirana Berett je rekla da će „voditi računa o tome ko je došao prije mene“.

Beret je također rekla da će služiti po principima svog bivšeg šefa, pokojnog suca Vrhovnog suda i zvijezde konzervativaca Antonina Skalije (Scalia).

- Sudac mora primjenjivati zakon onako kako je napisan. Suci nisu kreatori politike i moraju biti odlučni u odbacivanju bilo kakvih stavova o politici koje imaju - rekla je time potvrđujući Skalijevu pravosudnu filozofiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.