SNIMCI IZ NAGORNO-KARABAHA

Tenkovska borba Armenije i Azerbejdžana

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopćilo da je Armenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja

Piše: Avaz.ba

Ministarstvo odbrane Armenije objavilo je snimak na kom je zabilježeno kako njihove oružane snage napadaju azerbejdžanske trupe u području regiona Nagorno-Karabah u kom od jutros traju borbe.

Vlada Armenije proglasila je ratno stanje i opću mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, saopćio je premijer ove zemlje Nikol Pašinjan.

Prethodno je predsjednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan proglasio ratno stanje i mobilizaciju svih građana starijih od 18 godina.

Jutros je Pašinjan rekao da su oružane snage Azerbejdžana pokrenule ofanzivu u pravcu regiona Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspešno drži pod kontrolom.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopćilo da je Armenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, zbog čega su oružane snage ove zemlje odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cijele linije fronta. Azerbejdžan je prijavio štetu, kao i povrede među civilima.

Portparol Ministarstva odbrane Armenije je saopćio da su dva helikoptera i tri bespilotne letjelice azerbejdžanskih oružanih snaga pogođeni tokom sukoba u Karabahu, prenela je novinska agencija TAS.

Sukob između Bakuua i Jerevana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcjepljenje od Azerbejdžana.

Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona.

Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru OSCE Minsk grupe, kojom predsjedavaju Rusija, SAD i Francuska.

NA VRH

Komentari