"POZITIVAN ZNAK"

Predsjednica Evropske komisije pozdravila odluku građana Švicarske da ne raskinu sporazum s EU

Dodala je da će uskoro razgovarati s predsjednicom Konfederacije Simonettom Sommarugom

Ursula von der Lejen. Arhiv

Avaz.ba

27.9.2020

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Ursula von der Leyen) ocijenila je danas da je švicarsko odbijanje ograničavanja imigracije državljana Europske unije "pozitivan znak".


- Njihov glas (na referendumu) potvrđuje jedan od stožernih stupova našeg odnosa: međusobnu slobodu kretanja, boravka i rada u Švicarskoj i u EU. Pozdravljam takav ishod. U njemu vidim pozitivan znak kako bismo mogli i dalje učvršćivati i produbljivati naše veze, istaknula je u priopćenju.

Oko 1,4 miliona građana EU živi u Švicarskoj, a 450.000 Švicaraca živi u EU, podsjetila je predsjednica europske izvršne vlasti, istaknuvši da 320.000 građana EU svakodnevno prelazi granicu idući na posao u Švicarsku.

Dodala je da će uskoro razgovarati s predsjednicom Konfederacije Simonettom Sommarugom.

- Sada očekujem da švicarsko savezno vijeće brzo poduzme korake radi potpisivanja i ratifikacije institucijskog okvirnog ugovora o kojemu smo pregovore završili 2018. godine", dodala je Ursula von der Leyen.  

EU već godinama želi zaključiti institucionalni okvirni ugovor s Bernom kako bi pojednostavio bilateralne veze. O tom ugovoru ne postoji ni najmanje suglasje u Švicarskoj, ni na ljevici ni na desnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.