"POZITIVAN ZNAK"

Predsjednica Evropske komisije pozdravila odluku građana Švicarske da ne raskinu sporazum s EU

Dodala je da će uskoro razgovarati s predsjednicom Konfederacije Simonettom Sommarugom

Piše: Avaz.ba

Ursula von der Lejen

Foto: Arhiv


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Ursula von der Leyen) ocijenila je danas da je švicarsko odbijanje ograničavanja imigracije državljana Europske unije "pozitivan znak".

- Njihov glas (na referendumu) potvrđuje jedan od stožernih stupova našeg odnosa: međusobnu slobodu kretanja, boravka i rada u Švicarskoj i u EU. Pozdravljam takav ishod. U njemu vidim pozitivan znak kako bismo mogli i dalje učvršćivati i produbljivati naše veze, istaknula je u priopćenju.

Oko 1,4 miliona građana EU živi u Švicarskoj, a 450.000 Švicaraca živi u EU, podsjetila je predsjednica europske izvršne vlasti, istaknuvši da 320.000 građana EU svakodnevno prelazi granicu idući na posao u Švicarsku.

Dodala je da će uskoro razgovarati s predsjednicom Konfederacije Simonettom Sommarugom.

- Sada očekujem da švicarsko savezno vijeće brzo poduzme korake radi potpisivanja i ratifikacije institucijskog okvirnog ugovora o kojemu smo pregovore završili 2018. godine", dodala je Ursula von der Leyen.  

EU već godinama želi zaključiti institucionalni okvirni ugovor s Bernom kako bi pojednostavio bilateralne veze. O tom ugovoru ne postoji ni najmanje suglasje u Švicarskoj, ni na ljevici ni na desnici.

NA VRH