REAKCIJE

Marković za „Avaz“ o novom ratu: Armenija i Azerbejdžan ne mogu sami riješiti spor

Dodaje da je poznata činjenica da se u Evropi, odnosno u Evropskoj komisiji taj sukob tretirao kao „zaleđeni sukob“

Marković: Dobar poznavalac prilika u spornoj regiji. Arhiv

Piše: G. M. / Avaz.ba

28.9.2020

Armenija i Azerbejdžan ne mogu sami riješiti sukob u Nagorno-Karabahu, već je potrebno posredovanje drugih država, kazala je za "Avaz" Milica Marković, koja je bila izvjestilac Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za ovu regiju i dobar je poznavalac prilika u tom dijelu svijeta.  

Marković, koja je trenutno direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), dugogodišnja je zastupnica u Parlamentu BiH.

- To što se trenutno dešava između Azerbejdžana i Armenije sigurno da nije dobro i ukazuje da se situacija, da li trenutno ili u dužem vremenskom periodu, pogoršala - kazala nam je Marković.

Dodaje da je poznata činjenica da se u Evropi, odnosno u Evropskoj komisiji taj konflikt tretirao kao „zaleđeni sukob“, što će reći da u nekom trenutku može da se odledi.

- Evo sad se to dešava, mada eskalacija tih sukoba je bila na kratko više puta u prethodnom periodu – istaknula je Marković.

Rasplamsale se borbe u Nagorno-Karabahu. AFP

Dodala je da se sukob, koji nije riješen za više od 20 godina, neće riješiti sam od sebe, već to moraju učiniti „oni koji su uključeni rješavanje tih sukoba, a to su prije svega Sjedinjene Američke Države, Ruska Federacija, Francuska koliko znam i Turska“.

- Mislim da je tragično to što se događaju žrtve i što su civili vjerovatno žrtve tog sukoba. To je istovremeno i alarm, i to ozbiljan, za te zemlje koje su uključene u rješavanje tog sukoba da što prije nešto preduzmu i da se nađe kompromisno rješenje, prije svega da bi se spriječile nove žrtve – poručuje naš sagovornica.

Na pitanje postoji li opasnost o širenja konflikta na druge države, ona kaže da ne vjeruje.

- To je konflikt koji je nastao iz problema koji postoji između te dvije zemlje. To je njihov sukob, ali evidentno je da smo te dvije zemlje ne mogu riješiti taj problem. Nije slučajno da je inicirana grupa koja je angažovana, odnosno dobila zadatak da nađe rješenje - zaključuje Marković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.