RUSIJA

Rus optužen za obaranje malezijskog aviona odbacuje da je umiješan u zločin

Pulatovljev advokat Sabine Ten Dešate izjavila je pred sudom da njen klijent navodi da nema veze sa raketom "Buk", kojom je avion oboren

Traži da se obrati sudu. Agencije

Avaz.ba

28.9.2020

Ruski državljanin Oleg Pulatov, koji je optužen da je učestvovao u obaranju nad Ukrajinom aviona "Boing 777", kompanije Malezija erlajns, na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, u julu 2014. godine, kada je poginulo 298 osoba, odbacio je tvrdnje da je umiješan u taj zločin i zatražio da pred sudom u Holandiji ispriča svoju verziju događaja. 

Tužioci tvrde da je avion oboren raketom lansiranom sa ukrajinske teritorije, koju kontrolišu proruski separatisti. Pulatovljev advokat Sabine Ten Dešate izjavila je pred sudom da njen klijent navodi da nema veze sa raketom "Buk", kojom je avion oboren. Pulatov ne zna kako je i zašto avion srušen, niti šta se dogodilo, rekla je Sabine Ten Dešate. Ona je dodala da Pulatov želi da se obrati sudu, ali da mu je savjetovano da ne putuje u Holandiju, jer bi bio uhapšen.

Tužioci su prošle godine za rušenje aviona osumnjičili Pulatova i njegove sunarodnjake Igora Girkina i Sergeja Dubinskog i Ukrajinca Leonida Karčenka, kojima je u martu počelo suđenje u odsustvu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.