LICEM U LICE

Sve o večerašnjoj prvoj debati Trampa i Bajdena

Dvojica kandidata pripremala su se svaki na svoj način, Bajden uz pomoć savjetnika, a predsjednik je gledao debate bivšeg potpredsjednika

Bajden i Tramp: Prvo sučeljavanje. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

29.9.2020

Nakon višemjesečnog vrijeđanja preko društvenih mreža, u govorima i na dvjema konvencijama, predsjednik Donald Tramp (Trump) i bivši potpredsjednik Džo bajden (Joe Biden) suočit će se oči u oči - ali poštujući epidemiološke mjere -  u utorak na prvoj predsjedničkoj debati.

Predsjednička utrka zadnjih je nekoliko mjeseci stabilna, a ankete pokazuju da Bajden vodi. Debata će biti prilika da oba kadidata, demokrat Bajden (77) i republikanac Tramp (74), pokažu svoje mentalne vještine nakon višemjesečnih međusobnih napada.

Dvojica kandidata pripremala su se svaki na svoj način, Bajden uz pomoć savjetnika, a predsjednik je gledao debate bivšeg potpredsjednika iz 2008. i 2012.

Donald Tramp. afp

Debata će početi u 21 sat po lokalnom vremenu, odnosno u 3.00 ujutro po srednjoevropskom vremenu, i trajat će 90 minuta. Bit će održana u u Klevelandu, a moderirat će je Kris Valans (Chris Wallace), voditelj "Fox News Sunday".

Predsjednik tvrdi da će Valans, dugogodišnji novinar poznat kao nepristran i dobro pripremljen, ići na ruku Bajdenu.

- Pitat će me teška pitanja, vidjet ćete. Bit će nepošteno, ne sumnjam u to. A kontrolirat će ga radikalna ljevica. Oni ga kontroliraju - rekao je Tramp prošle sedmice u intervjuu za radio Fox News.

Mjesecima Tramp tvrdi da je Bajden intelektualno potkapacitiran, te promovira tvrdnju da si Bajden drogom pomaže pri javnim nastupima.

Tramp je ponovno u nedjelju zatražio da se njegov protivnik na izborima testira na drogu prije debate u utorak.

- Zahtijevat ću da se uspavani  Bajden testira na drogu prije ili poslije debate u utorak navečer. Naravno i ja ću pristati na to-  tvitao je Tramp.

Džo Bajden. afp

Debata će se sastojati od šest 15-minutnih krugova o temama koje je izabrao Valans: Trampovi i Bajdenovi rezultati, Vrhovni sud, Covid-19, privreda, integritet izbora i politika prema rasnim pitanjima.

Pitanja o Vrhovnom sudu gotovo sigurno će sadržavati debatu o tome kada će Senat glasati o nasljedniku sutkinje Rut Bajder Ginsburg nakon njezine smrti ovaj mjesec.

Unatoč tvrdnjama 2016. da se kandidati Vrhovnog suda ne bi smjeli potvrđivati u izbornim godinama, čelnik senatske većine Mitch McConnell rekao je nekoliko sati nakon njezine smrti da će podržati Trumpova kandidata.

Obojica kandidata mogla bi također biti pitana jesu li voljni prihvatiti rezultate predsjedničkih izbora i obvezati se na miran prijenos vlasti. Bajden je rekao da jest, ali Tramp nije.

Čekat će se i hoće li Valans postaviti pitanje o eksplozivnoj priči "The New York Timesa" objavljenoj u nedjelju o Trampovom plaćanju poreza.

NYT je objavio da je mnogo godina Tramp plaćao mali porez, ili ga uopće nije plaćao.

Sljedeća debata dvojice kandidata bit će održana 15. oktobra u Miamiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.