PRELOMNA VIJEST

Armenska vojska tvrdi: Turski F-16 srušio armenski borbeni avion, Ankara negira optužbe

Ako je informacija o turskom rušenju armenskom F-16 istinita, to znači da se Turska otvoreno uključila u vojni sukob Armenije i Azarbejdžana, što bi dramatično destabiliziralo regiju

Turski F-16. Getty

Piše: D. H. / Avaz.ba

29.9.2020

Armensko ministarstvo obrane objavilo je da je turski borbeni avion F-16 navodno srušio armenski borbeni avion SU-25. Avion je, tvrde,  srušen u armenskom zračnom prostoru.


- Danas, počevši od 10:30, borbeni avioni F-16 turske avijacije poletjeli su iz zračne luke Gyanja u Azerbejdžanu i osiguravali su azerbejdžanske avione SU-25 i bombardere Bayraktare UAV turske proizvodnje iz azerbejdžanske zračn luke Dalyar u armenskim naseljima i Kopnene divizije oružanih snaga smještene u regijama Vardenis, Mets Masrik i Sotk u regiji Vardenis u Armeniji.

U gore spomenutom razdoblju naše zrakoplovstvo pružalo je zračnu podršku jedinicama protuzračne odbrane armenskih oružanih snaga. Tokom svoje misije i zračnih borbi, borbeni avion turskog zrakoplovstva F-16 oborio je  mlazNJAK SU-25 armenskog vazduhoplovstva u armenskom zračnom prostoru, navode iz Ministarstva odbrane Armenije.

Armensko ministarstvo odbrane tvrdi da je turski avion ušao 60 km duboko na teritoriju Armenije.

Ako je informacija o turskom rušenju armenskom F-16 istinita, to znači da se Turska otvoreno uključila u vojni sukob Armenije i Azarbejdžana, što bi dramatično destabiliziralo regiju. 

Azerbejdžanski visoki odbrambeni funkcioneri u ponedjeljak su odbacili kao "dezinformacije" armenske tvrdnje da turski lovci F-16 podržavaju azerbejdžanske trupe. 

Glasnogovornik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) negirao je Jerevanovu tvrdnju. Predsjednik Ureda za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turske Fahrettin Altun, izjavio je;  

- Tvrdnja da je Turska oborila armenski borbeni avion apsolutno je neistinita. Armenija bi se trebala povući sa teritorija pod svojom okupacijom, umjesto da pribjegava jeftinim propagandnim trikovima, naveo je Altun.


Azerbejdžansko ministarstvo obrane također je poreklo da je turski mlaz F-16 oborio armenski ratni avion.

Borbe između Armenije i Azerbejdžana izbile su u nedjelju, nakon što su Azerbejdžanci i armenski vojnici izmijenili vatru. Regija Nagorno-Karabah međunarodno je priznata kao dio Azerbejdžana, ali je naseljena etničkim Armencima. Baku smatra da je enklavu nezakonito zauzeo Jerevan.



Mapa konflikta u Nagorno-Karabahu

Mapa konflikta u Nagorno-Karabahu. Arhiv

Osnovne činjenice o regiji Nagorno-Karabahu

- U pitanju je planinsko područje od oko 4.400 kvadratnih kilometara

- Tradicionalno je naseljeno većinski kršćanskim Armencima i manjinskim muslimanskim Turcima

- U sovjetsko je doba postala autonomna regija u sastavu Azerbajdžanske republike

- Međunarodno je priznata kao dio Azerbejdžana, ali većinu stanovništva čine etnički Armenci

- Nijedna članica UN-a, uključujući Armeniju, ne priznaje samoproglašenu vlast regije

- Procjenjuje se da je iz nje milion ljudi raseljeno tokom rata 1988-94., a oko 30.000 ubijeno

- Separatističke snage zauzele su i neke dodatne teritorije oko enklave u Azerbajdžanu

- Stanje zamrznutog konflikta preovladava od prekida vatre 1994. godine

- Turska otvoreno podržava Azerbejdžan

- Rusija ima vojnu bazu u Armeniji

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.