POTRESNA PRIČA

Nestala prije dvije godine, a ribari je našli kako pluta morem

Iscrpljenu ženu sa znacima hipotermije spasio je ribar Rolando Visbal

Anhelika Gaitan. YouTube

Fu. M. / Avaz.ba

29.9.2020

Anhelika Gaitan (46) nestala je prije dvije godine. Niko nije mogao ni da pomisli da će je 26. septembra kako skoro bez svijesti, ribari naći kako pluta po moru oko kilometar i po od obale Puerto Kolumbije, u departmanu Atlantiko, u Kolumbiji.

Iscrpljenu ženu sa znacima hipotermije spasio je ribar Rolando Visbal. Prvo joj se obratio na španskom, a onda i na engleskom, ne znajući da li može da ga razumije.

Policija ispituje šta je radila u prethodne dvije godine i kako je završila u moru.

Na objavljenom snimku vidi se kako se Visbal i njegov prijatelj Gustavo čamcem približavaju ženi koja pluta. U prvi mah su pomislili da je u vodi nekakvo deblo, a onda su shvatili da je žena u nevolji.

Kako se navodi, plutala je po moru oko osam sati i primljena je u bolnicu u stanju šoka. U međuvremenu, lokalni mediji su ušli u trag njenoj porodici. Kćerka Alehandra Kastiblanko izjavila je da dvije godine nije znala gdje joj je majka, ali je odbacila tvrdnje da je htjela da se ubije zbog propale veze ili zato što ju je napao bivši ljubavnik.


Ipak, drugi mediji su prenijeli da je Anhelika bila 20 godina u vezi sa nasilnikom.



- Zlostavljanje je prvo krenulo tokom trudnoće, tukao me je. Tokom druge trudnoće se maltretiranje nastavilo i nisam mogla da pobjegnem od njega jer su djevojčice bile male. Više puta sam ga prijavljivala policiji, ali bi ga odveli na 24 sata i kada bi se vratio, nasilje se nastavljalo. Odlučila sam da odem poslije brutalnog napada.

Dodaje da je živjela 6 mjeseci u Barankili gdje je završila u prihvatilištu za beskućnike.

- Nisam više željela da živim. Jedna žena mi je pozajmila pare za kartu i otišla sam autobusom direktno do mora. Sjećam se da sam bila na obali, bila sam sama i odlučila sam da skočim u vodu. Pustila sam da me nosi nadajući se da će noćna mora uskoro prestati - rekla je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.