LIBAN

Hezbolah je za što brže formiranje libanske vlade, ali mu se ne sviđa Makronov ton

Podupiremo francusku inicijativu (...), ali zastrašivanje (kakvo smo mogli vidjeti) prošlog mjeseca ne smije se nastaviti, rekao je Nasralah u televizijskom obraćanju

Hassan Nasrallah. EPA

Avaz.ba

29.9.2020

Čelnik Hezbolaha, Hasan Nasralah (Hassan Nasrallah) rekao je u utorak da podupire francusku inicijativu za što brže formiranje libanonske vlade kako bi se deblokirala važna međunarodna pomoć, zatraživši ipak "promjenu" tona i ponašanja.

- Podupiremo francusku inicijativu (...), ali zastrašivanje (kakvo smo mogli vidjeti) prošlog mjeseca ne smije se nastaviti, rekao je Nasralah u televizijskom obraćanju.


Liban kao prijatelj i saveznik, a ne i kao tutor zemlje

Libanon kao prijatelj i saveznik, a ne i kao tutor zemlje

- Ne prihvatamo vašu optužbu za izdaju (...) Odbijamo i osuđujemo takvo ponašanje s visoka, dodao je, dva dana nakon oštrog govora francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona) koji je libanonsku političku klasu, pa tako i Hezbolah, optužio za "skupnu izdaju".

Čelnik Hezbolaha je rekao da je u tom smislu dobrodošao u Libanon "kao prijatelj i saveznik, a ne i kao tutor zemlje", navode libanonski mediji.

Također je poručio da isključivanje Hezbolaha iz nove vlade "ne dolazi u obzir", a bivše sunitske premijere, uključujući Sada al-Harija (Saada al-Haririja), da pokušavaju iskoristiti francusku intervenciju kako bi za sebe "zaradili političke bodove".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.