ANKETE

Ko je pobjednik prve predsjedničke debate u SAD

Britanski BBC navodi da je Bajden morao pokazati da može, metaforički govoreći, primiti udarac u lice a ostati smiren.

Žestok okršaj dvojice kandidata. AFP

Piše: G. M. / Avaz.ba

30.9.2020

Prva debata dvojice kandidata na predsjedničkim izborima u SAD, Donalda Trampa (Trump) i Džoa Bajdena (Joe Biden) izazvala je mnogo pažnje u javnosti širom svijeta.

Prema anketama američkih medija, bolji dojam na gledaoce ostavio je demokrata Bajden koji se smatra pobjednikom prve debate, obilježene uvredama i niskim udarcima, kao i napadima na porodice kandidata.

Većina gledalaca se iznervirala

Anketa koju je među gledaocima proveo CBS News pokazala je da je Bajden pobjednik prve, 90-minutne diskusije.

Od anketiranih, 48 posto gledalaca je reklo da je Biden pobijedio, a 41 posto da bi naslov trebao pripasti Trampu, dok su ostali „okršaj“ vidjeli kao neriješen.

Komentatori ove televizije kažu da je pravi gubitnik bila država zbog svađe i ružnih riječi.

Naime, ova rasprava je učinila da se 69 posto birača osjeća iznervirano, a 19 posto pesimistično. Zabavljalo se 31 posto gledalaca, a 17 posto kaže da je bilo „informirano“.


Sudbina se ponavlja

Prema anketi koju je proveo CNN, šest od deset gledalaca, odnosno 60 posto smatra Bajdena pobjednikom prve debate. Samo 28 posto reklo je da je Tramp ostavio bolji utisak.

No, postoji jedna utjeha za Trampa. Naime, isti slučaj se desio i prije četiri godine. Nakon prve debate pred prošle izbore, samo 27 posto gledalaca je Trampa smatralo pobjednikom, dok je na 62 posto bolji utisak ostavila Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Naravno, Tramp je kasnije dobio izbore, iako je Klinton ukupno gledajući osvojila više glasova.

Pokazao da može izdržati pritisak

Britanski BBC također piše da je Bajden pobjednik prve debate.

- U utorak navečer pobjednik je bio Džo Bajden, ako ništa drugo samo zato što mu je glavni cilj bio dokazati Amerikancima da može izdržati pod pritiskom, da nije izgubio korak ni zbog svoje dobi – piše BBC, aludirajući na činjenicu da demokrata ima 77 godina.

Navodi se da je Bajden morao pokazati da može, metaforički govoreći, primiti udarac u lice a ostati smiren.

- Uglavnom je ispunio svoj cilj, premda je to bilo dijelom i zbog toga što je Tramp svojim stalnim prekidima rijetko davao priliku bivšem potpredsjedniku da kaže nešto uistinu štetno po sebe – navodi BBC.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.