PRONAŠAO JE RIBAR

Kolumbijku koja je nestala prije dvije godine pronašli kako pluta morem

Žena je plovila vodom oko osam sati, a u bolnicu je došla u stanju šoka

Gaitan je rekla kako ju je sam Bog spasio od utapanja. Screenshot

Avaz.ba

30.9.2020

Kolumbijka Anđelika Gaitan (Angelica) (46) dvije godine nakon nestanka pronađena je slaba i u stanju pothlađenosti kako pluta u blizini obale grada Puerto Kolombia u pokrajini Atlantiko 26. septembra. Pronašao ju je lokalni ribar Rolando Visbal.


Prema pisanjima kolumbijskih medija, ribar isprva nije shvatio kako se radi o ljudskom tijelu. Ni on ni prijatelj Gustavo niti sekunde nisu prezali od spašavanja žene koja isprva nije davala znakove života osim neprimjetnog mahanja rukom.


Na snimci koja se brzo proširila internetom vidi se kako ribari povlače bespomoćnu ženu pomoću konopa kojim su "zakačili" kolut za spašavanje u kojem je dotad plovila. Torzo je uspjela pomaknuti tek toliko da dvojici muškaraca pomogne pri izvlačenju u njihovu brodicu.


Prema bolničkim izvještajima, žena je plovila vodom oko osam sati, a u bolnicu je došla u stanju šoka. Nakon što se oporavila, Gaitan je rekla kako žali trenutak kada je odlučila skočiti u vodu i kako ju je sam Bog spasio od utapanja.


- Zahvalna sam, Bog mi je dao novu priliku da nastavim dalje - poručila je.


Nesretna žena navodno je izjavila za RCNRadio kako ju je suprug tukao i zlostavljao tokom zadnje dvije trudnoće, prenosi "Daily Mail", a ona se nije mogla maknuti zbog djece. I nakon što ga je nekoliko puta prijavljivala sve bi se vratilo na staro.

U drugom intervjuu je rekla kako je bila zaključana u vlastitoj kući te joj je suprug zabranio korištenje WC-a pa bi nuždu obavljala u vrtu, a u 20-godišnjoj vezi ju je i tukao te pokušao ubiti 2018. godine.


Prije dvije godine pobjegla je i šest mjeseci lutala ulicama dok je nisu primili u sklonište za žene gdje kaže kako su je također zlostavljali te ondje nije našla utočište za kojim je čeznula.


- Žene su gasile vodu dok sam se tuširala ili mi stavljale tekući sapun u sok - ispričala je.


Sedam dana prije pokušaja samoubistva bacanjem u more istekle su zaštitne mjere jer se njen suprug preselio pa ju je policija preselila iz skloništa nakon čega je kupila kartu i zaputila se prema "moru". Nije htjela živjeti jer nije osjetila podršku najmilijih.


Lokalni mediji kontaktirali su Gaitaninu kći Alehandu Kastiblanko (Alejandra Castiblanco) koja je poručila kako majka nije suicidalna zbog prijašnje neuspjele veze ili nasilja bivšeg muža. Sakupljaju novac kako bi vratili majku u Bogotu gdje svi žive kako bi joj porodica pružila svu potrebnu pomoć, prenosi "Daily Mail".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.