PANDEMIJA

Guteres: Neophodna dodatna sredstva za "Kovaks"

Program Ubrzanog pristupa oružju protiv kovida 19 i projekt "Kovaks" do sada su dobili tri milijarde dolara, ali je neophodno još 35 milijardi dolara

Antonio Guteres. Agencije

Avaz.ba / Srna

30.9.2020

Generalni sekretar UN Antonio Guteres (Guterres) rekao je danas da je vrijeme da zemlje počnu da koriste novac iz svojih nacionalnih planova za oporavak i odgovor na kovid 19 kako bi pomogle finansiranje globalnog plana vakcinacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).  

Program Ubrzanog pristupa oružju protiv kovida 19 i projekt "Kovaks" do sada su dobili tri milijarde dolara, ali je neophodno još 35 milijardi dolara. Cilj je isporuka dvije milijarde doza vakcina protiv koronavirusa do kraja naredne godine, 245 miliona tretmana i 500 miliona testova.

- ACT obezbjeđuje jedini i siguran način za ponovno pokretanje globalne ekonomije što je ranije moguće. Nacionalni napori za proizvodnju vakcine u nekolicini zemalja neće otvoriti vrata globalne ekonomije i obnoviti domaćinstva - naglasio je Guteres tokom virtuelnog obraćanja.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominik Rab, koji je kopredsjedavao sastanku uz Guteresa, WHO i Južnoafričku Republiku, zatražio je od zemalja da se pridruže globalnom naporu navodeći da je ACT najbolja nada da se pandemija stavi pod kontrolu.

Generalni direktor WHO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da se 167 zemalja pridružilo projektu "Kovaks", što predstavlja oko 70 posto svjetskog stanovništva.

Prema njegovim riječima, ta lista svakodnevno raste. On je napomenuo da je potvrđena smrt milion osoba od kovida 19, ali da je realni broj sigurno veći.

Guteres je dodao da je programu neophodna injekcija od 15 milijardi dolara kako se ne bi izgubila šansa za naprednu kupovinu i proizvodnju, stvaranje zaliha uporedo sa licenciranjem, jačanjem istraživanja i pomoći zemljama u pripremi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.