FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Makron stao na armensku stranu i pozvao na prekid sukoba

Makron je tokom zvanične posjete Rigi, održao pres-konferenciju kojoj je prisustvovao premijer Latvije Krisjanis Karins

Emanuel Makron u Rigi. afp

Fu. M. / Avaz.ba

30.9.2020

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je Azerbejdžan i Armeniju na bezuslovni prekid sukoba u Nagorno-Karabahu te poslao poruke solidarnosti s Armenijom, javlja Anadolija.

Makron je tokom zvanične posjete Rigi, održao pres-konferenciju kojoj je prisustvovao premijer Latvije Krisjanis Karins.

Francuski predsjednik je pozvao Azerbejdžan i Armeniju na bezuslovni prekid sukoba u Nagorno-Karabahu te kazao kako je o tome razgovarao s premijerom Armenije Nikolom Pashinyanom i predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

- Rečeno je da Azerbejdžan izvodi napade. Želio sam da se odmah okončaju ovi napadi. Iako se nešto dešava na granici, oštro sam osudio ove nesrazmjerne napade. Od jula se nešto dešava. Veoma sam oprezan o tom pitanju. Rečeno je da su napadi u nedjelju došli iz Azerbejdžana. Obje strane bi se trebale pridržavati primirja - rekao je Makron.

Emanuel Makron. afp

Dodao je kako pomno prati dešavanja te da će o ovoj temi razgovarati s predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom (trump) te Rusije Vladimirom Putinom.


- Zabilježio sam i političke izjave Turske. Ove izjave su nepromišljene i opasne. U posljednjim satima su stigle ratne poruke Turske i to su poruke o ponovnom osvajanju Nagorno-Karabaha od strane Azerbejdžana. To ne možemo prihvatiti - rekao je Makron.


Emanuel Makron je kazao kako je potrebno poštivati suverenitet Armenije i poštovati njen narod. Dodao je i kako neće prihvatiti nijednu izjavu koja će dovesti do podizanja tenzija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.