ISTOČNO SREDOZEMLJE

Turska i Kipar lobiraju pred samit EU čelnika na kojem će se razmatrati uvođenje sankcija Ankari

Turska je poručila da od samita EU-a 1. i 2. oktobra očekuje konkretne korake

Turska i Kipar, koji se spore u vezi prava na istraživanje nalazišta plina. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

30.9.2020

Turska i Kipar, koji se spore u vezi prava na istraživanje nalazišta plina u istočnom Sredozemlju, lobirali su danas za podršku EU-a, pred samit evropskih čelnika na kojem će se razmatrati moguće uvođenje sankcija Ankari.

Turska je poručila da od samita EU-a 1. i 2. oktobra očekuje konkretne korake za izmjene sporazuma o migrantima iz 2016. te carinskoj uniji, dok je Kipar pozvao EU da pokaže solidarnost i poduzme mjere protiv Ankare.

Kipar ne želi dati pristanak na uvođenje europskih sankcija Bjelorusiji jer želi da Unija paralelno uvede i strože mjere protiv Turske, koja, tvrdi, krši njegova prava na moru. U tome ima podršku Grčke.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu), rekao je da Turska očekuje od EU da se nastavi na tragu pozitivnog zamaha koji je ostvaren diplomatskim naporima da se uspostavi dijalog s Grčkom.

Pozvao je da se ažurira sporazum s Unijom iz 2016. po kojem je Ankara zaustavila migrantski val prema Evropi u zamjenu za financijsku pomoć i bezvizni režim.

- Kipar očekuje od EU i svojih partnera solidarnost na djelu - rekao je kiparski ministar vanjskih poslova Nikos Kristodoulides (Christodoulides).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.