VAŠINGTON

SAD traži od Evrope da preuzme svoje džihadiste

Iz Sirije i Iraka u američke zatvore vraćeno 27 državljana SAD-a od kojih se deset suočava sa krivičnim gonjenjem

Evropljani čine petinu od 10.000 boraca "Islamske države" koji su u zarobljeništvu kod kurdskih milicija u Siriji. AGENCIJE

Avaz.ba / Srna

1.10.2020

Američko Ministarstvo pravosuđa saopćilo je danas da su svi državljani te zemlje za koje je poznato da su navodno podržavali militante iz "Islamske države" i da su bili u zarobljeništvu opozicionih snaga u Siriji, vraćeni u matičnu državu.

U saopćenju se od Evrope traži da učini isto sa svojim državljanima koji su bili pristalice ove terorističke grupe.

Prema navodima u saopćenju, dvojica navodnih američkih pristalica "Islamske države" pojavila su se juče pred sudom u Floridi prema optužbama za pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji.

U saopćenju se napominje da je iz Sirije i Iraka u američke zatvore vraćeno 27 državljana SAD od kojih se deset suočava sa krivičnim gonjenjem.

Još dvojica Amerikanaca suočila su se sa sličnim optužbama pred sudom u Minesoti i Vašingtonu 16. septembra.

Američko Ministarstvo pravosuđa traži i od drugih zemalja, posebno Zapadne Evrope da djeluju i navodi da će im biti pružena pomoć "da preuzmu odgovornost za svoje državljane koji su napustili svoju zemlju i uzeli oružje kako bi podržali vladavinu mržnje i netolerancije "Islamske države".

Evropljani čine petinu od 10.000 boraca "Islamske države" koji su u zarobljeništvu kod kurdskih milicija u Siriji, ali mnoge evropske države oklijevaju da preuzmu svoje državljane iz strahovanja od reagovanja javnosti.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.