ISTRAŽIVANJA

Lijek za koronavirus uskoro će krenuti u testiranje na životinjama

Zbog zaštite životinja testiranje je vrlo strogo regulirano, i zbog toga može potrajati

Virus u sebi ima 30.000 "slova". Agencije

Avaz.ba / 24sata.hr

1.10.2020

Koronavirus djeluje stabilno, ima malo vidljivih mutacija, ali ima i jak potencijal da se promijeni, istaknuo je virusni imunolog s Helmholtz centra za infektivna istraživanja u njemačkom Braunschweigu Luka Čičin-Šain za 24sata.

Kako pojašnjava virus je u kulturi stanica u stanju vrlo brzo mutirati pa naučnici ispituju hoće li lijekovi za njega, koji su u kliničkoj fazi ispitivanja, djelovati. 

Jedan od lijekova koji je daleko odmakao je Remdesivir koji je u fazi testiranja na ljudima. Desetak vakcina se za sada ispituje na hiljadama ljudi, a još ih je pedesetak u fazi kad se ispituju na manjem broju volontera. Ukupno se radi na 200 vakcina. Tim Luke Čičin-Šaina u Njemačkoj radi na lijeku protiv Covida-19.

Lijek na kojem radi Čičin-Šain uskoro bi trebao krenuti u testiranje na životinjama, a to je danas zbog zaštite životinja vrlo strogo regulirano, i zbog toga može potrajati. Za neki eksperiment treba čekati i mjesecima. 

U naučnoj bazi do sada je "pročitano" 100.000 genetskih zapisa koronavirusa iz 100 zemalja svijeta. U njima je do sada otkriveno 13.000 promjena, mutacija, što je malo. 

Virus u sebi ima 30.000 "slova", a u prijenosu s jedne osobe na drugu promijeni se samo 10 njih. To je dva do šest puta manje od mutacije virusa gripe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.