PROBLEMI SA SNOM

Naučnici tvrde da znaju zašto je Tramp bijesan: Izračunali koliko tačno spava

Premda se Tramp još uvijek budi oko 6:00 sati, učestalost njegovih objava u periodu između 23:00 sata i 2:00 sata povećala se za 317 posto u odnosu na 2017. godinu

Piše: Avaz.ba

Donald Tramp

Foto: Arhiv


Naučnici Daglas Almond (Douglas Almond) i Ksiming Du (Xinming Du) sa Univerziteta Columbia u Sjedinjenim Američkim Državama analizirali su tvitove američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) koje je objavio od 24. januara 2017. do 10. aprila 2020. godine te zaključili da Tramp sve manje i manje spava te da zbog nedostatka sna slabije obavlja svoj posao i da je sve ljući i ljući, javlja Psych News Daily. Naučnici su do spomenutih zaključaka došli tako da su preko Trampovih tvitova izračunali koliko on spava.

U studiji naslovljenoj "Kasnija lijeganja u krevet predviđaju poslovnu učinkovitost predsjednika Trampa" tako stoji da američki predsjednik tipično počne tvitati oko 6:00 sati te da tokom dana u prosjeku objavi 10 tvitova.

Premda se Tramp još uvijek budi oko 6:00 sati, učestalost njegovih objava u periodu između 23:00 sata i 2:00 sata povećala se za 317 posto u odnosu na 2017. godinu.

Tramp je u ranim danima svog mandata u večernjim satima obično tvitao jednom sedmično. Broj dana u sedmici tokom kojih tvita u kasnim večernjim satima u međuvremenu se povećao na tri.

Američki stručnjaci iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) starijima od 65 godina preporučuju sedam do osam sati sna. Tramp, međutim, tri puta sedmično tvita do prosječno 0:06 sati. Ako je suditi po tim podacima, to znači da tri puta sedmično ne dobija preporučenih sedam do osam sati sna.

Almond i Du kažu da se povećana noćna aktivnost na Twitteru ne može opravdati predsjednikovim rasporedom, a ni općenitom aktivnosti na Twitteru.

U studiji se također tvrdi da tvitanje do kasno u noć šteti učinkovitosti tih tvitova. Naučnici su otkrili da tvitovi koje Tramp objavi dan nakon što do kasno u noć tvita prikupe od šest i pol do osam posto manje lajkova, retvitova (ponovnih objava) i odgovora. Kako kažu Almond i Du, Tramp dan nakon kasno noćnog tvitanja objavljuje manje izvrsnih tweetova, a više onih koji prođe nezapaženo.

Naučnici su analizirali i sadržaj Trampovih intervjua i govora te su zaključili da je manje vjerojatno da će dan nakon kasnonoćnog tvitanja biti sretan, odnosno da je tri puta vjerojatnije da će biti ljut.

Almond i Du u studiji tvrde da je Tramp sretan u 88 posto svojih govora i intervjua, ali i da šansa da će biti sretan nakon kasnonoćnog tvitanja padne za pet posto. Istovremeno, ustvrdili su da šanse da će biti ljut nakon kasnonoćnog tvitanja povećavaju na tri posto. Prema podacima ove studije, Tramp je u prosjeku ljut u jedan posto svojih govora i intervjua.

Naučnici tvrde da je ovo prva studija koja se koristila podacima s Twittera kako bi pokazala da manje spava. Almond i Du tvrde da je važno da je Trump uvijek u optimalnoj formi jer o njegovim performansama na poslu ovise milioni ljudi. "Ako predsjednik manje spava, to se mora i može riješiti."

Više o temi

VELIKA ANALIZA
BBC: Ko je pobijedio u debati Trumpa i Bidena?
NA VRH