ODLUKE

Danska zbog koronavirusa ubija milion nerceva

Vlada je zabrinuta zbog prijenosa virusa s te životinje na čovjeka nakon dva takva slučaja u Nizozemskoj početkom ove godine

Odstrel će obuhvatiti 41 farmu krzna u zapadnoj Danskoj. Ilustracija

Avaz.ba

2.10.2020

Danska vlada saopćila je da planira ubiti do miliona nerceva, srodnika vidre i kune, koje se na farmama uzgajaju zbog krzna, kako bi spriječila daljnje širenje koronavirusa.


Vlada je zabrinuta zbog prijenosa virusa s te životinje na čovjeka nakon dva takva slučaja u Nizozemskoj početkom ove godine.


Odstrel će obuhvatiti 41 farmu krzna u zapadnoj Danskoj, gdje je virus otkriven među životinjama, kao i 21 farmu krzna na kojima se sumnjalo na zarazu.


- Moj glavni fokus je osigurati da farme nerceva na sjevernom Jutlandu ne postanu rizik od zaraze za ljude pa ih je stoga vlada odlučila uništiti - rekao je ministar za hranu i ribarstvo Mogens Jensen.


Potez je bio potreban uprkos nizu preventivnih mjera, rekla je vlada. Razgovaralo se o naknadi pogođenim uzgajivačima, prenosi Dpa.


Tage Pedersen, šef danskog udruženja uzgajivača minova, prihvatio je vladinu odluku, rekavši da "zdravlje ljudi mora imati prioritet".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.