FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Makron objavio akcijski plan kojim se planira boriti protiv islamističkog separatizma u Francuskoj

Makron je istovremeno na meti unakrsne vatre s desnice i s krajnje desnice koje ga optužuju za nebrigu te ljevice koja upozorava na stigmatizaciju muslimana zbog izbornih razloga

Emanuel Makron. Arhiv

D. H. / Avaz.ba

2.10.2020

Emanuel Makron je objavio svoj akcijski plan radi suzbijanja "islamističkog separatizma" i njegova "protudruštvenog" programa koji je na djelu u Francuskoj, najavivši niz mjera u školstvu i reguliranje izobrazbe imama, prenosi Hina.


Taj govor protiv separatizma koji se s nestrpljenjem očekivao i nekoliko puta odgađao, događa se u osjetljivim prilikama u Francuskoj, gdje je sekularnost, odvojenost države od Crkve, temeljna vrijednost i gdje je islam druga religija.

Makron je istovremeno na meti unakrsne vatre s desnice i s krajnje desnice koje ga optužuju za nebrigu te ljevice koja upozorava na stigmatizaciju muslimana zbog izbornih razloga.

Govor se usto događa sedmicu dana nakon napada mladog Pakistanca mesarskom sjekirom u Parizu, usred suđenja za napade koji su se dogodili u januaru 2015., među kojima i za napad na satirični časopis "Charlie Hebdo".

Ocijenivši da je "islam religija koja danas prolazi kroz krizu posvuda u svijetu", Makron je opširno opisao "islamistički separatizam" u Francuskoj koji potiče "napuštanje škole" među djecom, "razvoj sportskih i kulturnih praksa" u zatvorenim zajednicama, "indoktrinaciju i negiranje naših vrijednosti poput jednakosti muškarca i žene".

U govoru koji je održao u Mureauxu, u pariškoj okolici, Makron je istaknuo da ne bi bilo dobro "stigmatizirati sve muslimane". 

- Moramo reći da postoji radikalni islamizam koji dovodi do toga se niječe Republika, rekao je ipak.


Povelja o sekularnosti

Makron je najavio niz mjera poput obveze da svaka udruga koja traži javnu subvenciju mora potpisati povelju o sekularnosti, pojačanog nadzora nad privatnim vjerskim školama i strogog ograničenja u praćenju nastave od kuće. 

Vlasti navode da se 50.000 djece trenutačno školuje od kuće. To će se od jeseni 2021. "strogo ograničiti i bit će moguće isključivo zbog zdravstvenih razloga", rekao je francuski predsjednik.

Nacrt zakona o nizu ovakvih mjera izložit će se 9. prosinca na sjednici vlade a bit će usmjeren na jačanje sekularnosti i osnaživanje republikanskih vrijednosti "115 godina nakon konačnog donošenja zakona iz 1905.", dodao je.

U budućem nacrtu zakona bit će i "odredba o sprječavanju puča" kako ekstremisti ne bi mogli preuzeti kontrolu u džamijama, istaknuo je.

Emanuel Makron je rekao da se s "Vijećem muslimana u Francuskoj", glavnim sugovornikom državnih vlasti, "dogovorio da će potonji najkasnije za šest mjeseci završiti rad na reguliranju formacije imama u našoj zemlji".

- U obnovi republikanskih vrijednosti moramo se zajedno usprotiviti onima koji nas žele dijeliti, ocijenio je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.