CNN

Donald Tramp pokazuje blage simptome koronavirusa

Nakon ovog rezultata, mnogi postavljaju pitanje šta će se dalje događati s američkim predsjedničkim izborima

Donald Tramp. Arhiv

Piše: D. H. / Avaz.ba

2.10.2020

Američki predsjednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija Tramp pozitivni su na koronavirus, prenosi CNN.


Njegov sin  Baron, kćerka Ivanka, kao i njen suprug, Trampov savjetnik, Džered Kušner (Jared Kushner) bili su negativni na testu.



Tramp ima blage simptome Covid-19. CNN

Nakon ovog rezultata, mnogi postavljaju pitanje šta će se dalje događati s američkim predsjedničkim izborima.

Naime, Trampova objava nameće puno važnih pitanja: Što će biti s preostalim najavljenim debatama? Šta će biti sa završnicom kampanje? Američka politika danas je u situaciji u kojoj se još nikad nije našla, jer je cijeli proces doveden u pitanje.

Od jutra pljušte reakcije svjetskih čelnika, koji svi redom Trampu žele brz oporavak.

"New York Times" je objavio da Trump pokazuje blage simptome zaraze koronavirusom, koji nalikuju na simptome prehlade.

Tramp je u svojoj objavi naveo: "Proći ćemo kroz ovo ZAJEDNO!" Njegova supruga, koja je također bila pozitivna, napisala je: "Osjećamo se dobro."

No, optimistična perspektiva teško bi mogla prekriti sveprožimajući osjećaj destabilizacije, dok se zemlja bori za izlazak iz krize koja definira generaciju, navodi CNN. Unutar Bijele kuće pomoćnici su opisali da je vladao osjećaj panike dok su radili kako bi utvrdili ko je još na višim nivoima vlasti mogao oboljeti od bolesti i je li predsjednik - koji spada u kategoriju najvišeg rizika zbog godina, pokazivao ranije simptome.

Tramp je izgledao umorno tokom četvrtka prije testiranja na koronavirus, prema tvrdnjama ljudi koji su komunicirali s njim, ali nije pokazivao ozbiljne simptome bolesti.

Visoki funkcioner državne uprave rekao je u petak da Tramp ne pokazuje glavne simptome i planira raditi iz rezidencije u Bijeloj kući. Funkcioner Bijele kuće opisao je Trampovo stanje kao "blage simptome" koronavirusa i rekao da pomoćnici traže načine kako da Tramp obavlja svoje svakodnevne aktivnosti.

Senator Lindsi Grejem (Lindsey Graham), republikanac iz Južne Karoline koji djeluje kao neformalni savjetnik predsjednika, rekao je da je razgovarao s Trampom u petak ujutro.

- Predsjednik je bio dobre volje, rekao je Grejem i dodao da je pitao za saslušanja Vrhovnog suda.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.