STRAH ZBOG KORONE

Zemlje širom svijeta naručile rekordan broj vakcina protiv gripe

Samo su SAD naručile između 194 i 198 miliona doza

I Njemačka ove godine povećala narudžbu. afp

Fu. M.

2.10.2020

Zemlje širom svijeta su naručile rekordan broj vakcina protiv gripe u nadi da će izbjeći posljedice koje bi uzrokovao "sudar" jesenje gripe i pandemije koronavirusa.

Samo su SAD naručile između 194 i 198 miliona doza što bi bilo dovoljno za više od pola američke populacije, a prošle godine je u toj državi manje od polovine odraslih primilo ovu vakcinu.

- Postoji velika zabrinutost jer ulazimo u zimu, a samim tim i sezonu gripe. Plašimo se da ćemo imati strašno preklapanje - kazao je direktor američkog Nacionalnog instituta za zdravlje Entoni Fauči (Anthony Fauci).

Farmaceutski gigant "Sanofi Pasteur" kaže da je i Njemačka ove godine povećala narudžbu - sa uobičajenih 18 miliona doza na 26 miliona doza.

Italijanski ljekari su također izrazili zabrinutost zbog čega su prag za besplatno primanje vakcine protiv gripe spustili sa 65 na 60 godina.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je sve zemlje koje brinu o zalihama ohrabrila da prednost u davanju vakcine protiv gripe daju zdravstvenim radnicima i starijim osobama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.