NOVI POTEZ LUKAŠENKA

Bjelorusija ukinula akreditacije svim stranim medijima

U sadašnjoj situaciji primorani smo da sprovedemo naše suvereno pravo i primijenimo potrebne zaštitne mjere, navelo bjelorusko ministarstvo

Ovo je najnoviji potez bjeloruskih vlasti protiv novinara i medijskih kuća. afp

Fu. M.

2.10.2020

Bjelorusija je 2. oktobra ukinula akreditacije svim novinarima koji rade za strane medijske kuće navodeći da moraju da podnesu zahtjev za nove akreditacije u postupku koji bi mogao da traje sedmicu dana i više.

Ovo je najnoviji potez bjeloruskih vlasti protiv novinara i medijskih kuća od kada su počeli protesti poslije spornih predsjedničkih izbora 9. avgusta na kojima je prema zvaničnim podacima Aleksandar Lukašenko osvojio sporni šesti mandat.

- U sadašnjoj situaciji primorani smo da sprovedemo naše suvereno pravo i primijenimo potrebne zaštitne mjere uključujući u obliku novih odredbi i propisa - navelo je bjelorusko Ministarstvo vanjskih poslova najavljujući ovu mjeru.

Ministarstvo je navelo da novinari koji rade za strane medije mogu da podnesu zahtjev za nove akreditacije od ponedjeljka, zahtjevi za privremene akreditacije bit će razmotreni u roku od pet dana, a za stalne akreditacije u roku od 30 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.