AMERIKA

Tramp se oslanjao na nepouzdane testove, sve više saradnika zaraženo

Predsjednik je često ignorisao javne zdravstvene preporuke svoje administracije o nošenju maske i socijalnoj distanci, govoreći da su svi oko njega testirani novim uređajem

Donald Tramp. Agencije

A. Ka. / Rojters

4.10.2020

Na početku pandemije, američki predsjednik Donald Tramp je odlučio da vjeruje aparatu veličine tostera koji za nekoliko minuta može izbaciti rezultate, prenosi Rojters.

Krajem marta, Tramp je pozdravio pokretanje testa ID NOW koji su proizvele Abot laboratorije i njegovu rasprostranjenu upotrebu u Bijeloj kući kako bi se smrtonosni virus držao podalje. Predsjednik je često ignorisao javne zdravstvene preporuke svoje administracije o nošenju maske i socijalnoj distanci, govoreći da su svi oko njega testirani novim uređajem.

Njegova strategija se, međutim, ispostavila kao igranje vatrom.

Reuters piše da brzi testovi mogu pomoći u suzbijanju širenja veoma zaraznog virusa, ali da nije predviđeno da se koriste izolovano. Negativan rezultat bilježi samo jedan trenutak i ne čuva od infekcije ubrzo nakon toga. Osoba može biti zarazna danima prije nego što se količina virusa u tijelu registruje pozitivno na testu.

Krutika Kupali, ekspertkinja za zarazne bolesti sa Medicinskog univerziteta Južne Karoline, kaže da se ne zna dovoljno o tome koliko su ovi brzi testovi pouzdani u asimptomatskim slučajevima.

Portparolka Abota je kazala da ID NOW test za koronavirus - koji je koristilo više od 11 miliona Amerikanaca od marta, kada su ga regulatori odobrili za hitnu upotrebu - daje pouzdane rezultate.


Još uvijek nije potpuno jasno što se događalo s Trampom tokom prvog dana. Agencije

Senator Mič Konel (Mitch McConnell) rekao je da se čuo s Trampom kako bi dogovorili saslušanje Trampove kandidatkinje za Vrhovni sud Ejmi Koni Baret (Amy Coney Barrett).

Podsjećamo, sve aktivnosti u Senatu su odgođene jer je koronavirusom zaraženo sve više senatora. Među zaraženim bliskim ljudima Trumpa su i Melania Trump, Hope Hicks, Kellyanne Conway, Ronna McDaniel, Chris Christie, Bill Stepien, Mike Lee, Thom Tillis i John Jenkins.

Još uvijek nije potpuno jasno što se događalo s Trampom tokom prvog dana kada su mu otkriveni simptomi. Liječnici su jučer odbili odgovoriti na pitanje je li predsjednik primio kisik te su uporno ponavljali da nije na kisiku u ovom trenutku. Također, odbili su odgovoriti na pitanje prima li Trump terapiju steroidima. 


Ko je Trampov doktor

BBC piše o Trumpovom liječniku Seanu Conleyju. 

Radi se o 40-godišnjaku koji je glavni Trampov doktor od 2018. godine, kada je zamijenio Ronnyja Jacksona. Bio je član mornarice, a služio je i u Afganistanu.

Ovo su najnovije informacije o Donaldu Trampu

Tramp je proveo noć u vojnoj bolnici u blizini Washingtona nakon što je potvrđeno da ima koronu 

- Objavio je video na Twitteru u kojem tvrdi da se osjeća puno bolje i da se raduje nastavku kampanje

- Trampovi liječnici jučer su kazali da su "oprezno optimistični" i da se Trump još nije potpuno izvukao

- Najmanje osam ljudi, među kojima su Trump i Melania, zaraženo je s velikog skupa u Bijeloj kući. Nisu nosili maske, sjedili su blizu jedni drugima, čak su se i grlili

- Unatoč Trampovoj bolesti, kampanja se nastavlja. Džo Bajden (Joe Biden) prestao je emitirati reklame u kojima kritizira Trumpovu politiku oko korone

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.