HISTORIJSKO OTKRIĆE

U Egiptu nađeno 59 zapečaćenih sarkofaga sa mumijama

Egipatski zvaničnici su prošlog mjeseca objavili pronalazak prve grupe kovčega

Otvoren sarkofag pred novinarima da bi mogli vidjeti mumiju. Agencija

Z. K.

4.10.2020

Egipatski ministar za turizam i antikvitete Halid el-Anani (Khalid el-Anany) rekao je da su arheolozi pronašli desetine drevnih kovčega u velikoj nekropoli južno od Kaira. Ministar je izjavio da je pronađeno najmanje 59 zapečaćenih sarkofaga, većina s mumijama u njima, koji su zakopani prije više od 2.600 godina.

El-Anani je govorio na konferenciji kod čuvene Stepenaste piramide faraona Zosera u Sakari, gdje su sarkofazi otkriveni, prenosi AP. Jedan je čak bio i otvoren pred novinarima da bi mogli da vide mumiju. Ceremoniji je prisustvovalo i nekoliko stranih diplomata.

Na platou Sakare se nalazi najmanje 11 piramida, uključujući i Stepenastu, kao i stotine grobnica zvaničnika i drugi lokaliteti koji pokrivaju period od Prve dinastije (2920-2770. p.n.e) do koptskog perioda (395-642 n.e).

- Mislim da je ovo početak velikog otkrića - rekao je egipatski ministar i dodao da se ne zna koliko će kovčega tek biti iskopano.

Egipatski zvaničnici su prošlog mjeseca objavili pronalazak prve grupe kovčega. Lokalitet Sakara je dio nekropole nekadašnje egipatske prestonice Memfisa i on obuhvata čuvene piramide u Gizi, kao i manje piramide u Abu Siru, Dašuru i Abu Ruvaišu. Ruševine Memfisa se od sedamdesetih nalaze na listi svjetske baštine UNESKO.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.