DANSKA

Ekstremisti palili Kur'an na protestima

Lider danske desničarske partije “Stram Kurs”, Rasmus Paludan, snimljen je kako sa istomišljenicima pali Kur'an tokom protesta protiv migracija

Rasmus Paludan: Nije prvi put da pali Kur'an. Twitter

A. Č. / Russia Today

4.10.2020

Lider danske desničarske partije “Stram Kurs”, Rasmus Paludan, snimljen je kako sa istomišljenicima pali Kur'an tokom protesta protiv migracija. 

- Ono što radimo danas jeste otkrivanje istine o islamu, zato što mnogi u Danskoj ne znaju šta predstavlja ta religija, odnosno da se vrijednosti koje promovira u velikoj mjeri razlikuju od vrijenosti Danske i zapadne Evrope - kazao je Paludan, koji je 2017. godine osnovao “Stram Kurs”. 

Grupa lokalaca zajedno sa pripanicima muslimanske zajednice u Danskoj osudili su postupak ove desničarske partije.

- Danska kultura je prijateljski nastrojena. Ljudi ne vole nasilje, a Paludan pokušava da započne sukobe u Danskoj - kazao je jedan od pripadnika islamske zajednice u toj državi, piše "Russia Today".

Podsjećamo, pristalice radikalne desničarske stranke iz Danske Stram Kurs zapalili Kur'an u glavnom gradu Švedske Štokholmu krajem avgusta, a cijeli događaj su emitirali na društvenim mrežama.

Članovi te rasističke partije su podnijeli zahtjev švedskoj policiji da 12. septembra održe skupove s ciljem paljenja Kur'ana u štokholmskim kvartovima Rinkeby, Fittja, Alby, Husby i Upplansvesby u kojima žive pretežno muslimani. 

Policija im nije dozvolila te provokativne aktivnosti, pa su to učinili bez dozvole u Rinkebyju.

Pristalice radikalne desničarske stranke iz Danske Stram Kurs. Twitter

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama se vidi kako izgrednici automobilom dolaze u centar kvarta, pale Kur'an, a potom se udaljavaju s mjesta incidenta.

I u junu su pristalice partije Stram Kurs i njenog lidera Rasmusa Paludana održale skup i zapalili Kur'an u švedskom Malmeu.

Antirasističke grupe su osudile taj čin, a policija je privela trojicu izgrednika. 

Paludenu je na dvije godine zabranjen ulazak u Švedsku, a on je prošle sedmice podnio zahtjev da mu se izda švedsko državljanstvo kako bi mogao posjetiti tu zemlju i zapaliti Kur'an u njoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.