SJEĆANJE NA 5. OKTOBAR

Vesna Pešić za "Avaz": Miloševića smo poslali u Hag, ali nismo izgradili čvrste institucije

Od onog vremena kako smo uveli demokratiju, završili smo nisko i loše, kaže Pešić

Pešić: Imamo vlast koju niko ne zna živ kako da je smijeni. arhiv

Piše: Fu. M.

5.10.2020

Kada govorimo o 5. oktobru, najvažnije je da je Srbija uspjela da smijeni Miloševića koji je 90-tih godina vodio sve te ratove, kazala je za "Dnevni avaz" Vesna Pešić srbijanska političarka i bivša zastupnica Liberalno-demokratske partije (LDP) u Skupštini Srbije.

Kaže da je 5. oktobar 2000. godine za Srbiju bio veliki događaj. Prisjetila se tog datuma, ali i vremena na političkoj sceni Srbije koje je kasnije uslijedilo.

- Uspjeli smo da smijenimo Miloševića nekim našim snagama, mada mora da se prizna da je tada opozicija bila podmognuta s polja. Amerika i Rusija kao velike sile su bile protiv Slobodna Miloševića i pomagale su opoziciju. Amerikanci su i finansijski podržavali opoziciju. Šestog  oktobra u Beograd je došao Igor Ivanov. On je tada bio ministar  vanjskih poslova Rusije. Došao je kod Slobodana MIloševića i rekao mu: Ti si završio svoje, miči se". Nakon toga Milošević  se obratio javnosti i priznao da je izgubio izbore - kaže Pešić.


Nakon toga Srbija je dobila vladu sa Zoranom Đinđićem na čelu, koja je prema njenim riječima, napravila mnogo.

- Srbija je tada krenula ka Evropskoj uniji, imala je dobre odnose sa susjedima i velikim silama, to je bila spoljna politika. Kasnije je ubijen je Đinđić, a na scenu je došla više konzervativna struja sa Koštunicom na čelu. I on se donekle pridržavao demokratskih principa što se izbora tiče - smatra Pešić.

Demonstracije ispred Skupštine Srbije 2000. godine. arhiv

 Kaže i da je 5. oktobar Srbiji donio prvu fazu demokratije.

- Najteže je bilo i u čemu smo omanuli jeste da nismo izgradili čvrste institucije. Imamo loš izborni sistem koji ustvari predstavlja Srbiju kao samo jednu izbornu jedinicui, kao da smo neko plemensko društvo.  Napravljeno je mnogo grešaka poslije. Onda je izborna demokratija počela da se topi. Imali smo izbore 2012. koji su donekle bili uredu, ali smo demokratski posustali zbog tog promašaja u izgradnji institucija.  Mi smo u prvoj godini vlade Đinđića uspjeli da Slobodana Miloševića, predamo Haškom tribunalu, dok je još zemlja bila razorena upravo Miloševićevom vlašću - kazala je Pešić.

Sadašnja vlast, prema njenim riječima, ništa nije naučila od događaja prije 20 godina.

- To je sada jedan reklamni i koruptivni sistem lične demokratije. Ako gledate za tih 20  godina sa sadašnjom radikalskom strankom nemamo ni  izbore, slobodu štampe, ogromni su pritisci, to nema veze sa demokratijom. O svemu odlučuje Vučić. Od onog vremena kako smo uveli demokratiju, završili smo nisko i loše. Naši odnosi sa susjedima su jako loši. Imamo vlast koju niko ne zna živ kako da je smijeni, mi smo u velikoj nesreći - zaključila je Pešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.