NEOBIČNA POJAVA

Pleme iz Indonezije hit na društvenim mrežama

Nerijetko se rađaju i sa različitim bojama očiju

Stanovnici otoka imaju neobičnu boju očiju. Instagram

G. M.

5.10.2020

Jedno pleme sa otoka Buton u Indoneziji postalo je hit među fotografima, ali i na društvenim mrežama, zbog neobično prodornih plavih očiju i bronzanog tena.

Otok Buton se nalazi na 19. mjestu najvećih otoka u Indoneziji, u jugoistočnoj regiji Sulavezi, a prava atrakcija su domoroci iz plemena Buton, koji su podeljeni u nekoliko manjih.

Neki od njih imaju Vardenburgov sindrom, koji im utiče na pigmentaciju, zbog čega imaju neobično plave oči, piše Sputnjik, prenosi B92.

Ova pojava je prava rijetkost u Indoneziji, pošto tamošnji stanovnici uglavnom imaju tamnu kosu i tamne oči, a nerijetko se rađaju i sa različitim bojama očiju. U pitanju je nasljedna genetska mutacija za koju se procjenjuje da u nekom obliku ima jedna od 42.000 osoba. Taj sindrom, međutim, može dovesti i do gubitka sluha.

Pripadnike plemena Buton fotografirao je, tokom nedavne posjete otoku, Korčnoi Pasaribu, geolog iz Džakarte. Ovaj 38-godišnji fotograf dokumentira život u ruralnoj Indoneziji od septembra 2019, sa posebnim fokusom na brojna plemena i kulturno naslijeđe.

Pasaribu navodi da mu je fotografija hobi, a da zapravo radi kao geolog u rudniku nikla.

- Plave oči su jedinstvene i lijepe i one su moja inspiracija. Plava mi je omiljena boja očiju - rekao je on.

Indonezija je prostrani arhipelag sa preko 350 dijalekata i podkultura. Otok Buton, veličine oko 2.700 kvadratnih kilometar, jedan je od većih indonežanskih otoka. Na tom otoku živi nešto manje od 450.000 ljudi, od kojih većina u malim, izoliranim plemenima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.