ISTANBUL

Na Svjetski dan cerebralne paralize mostovi na Bosforu osvijetljeni u zeleno

U svijetu živi oko 17 miliona osoba s cerebralnom paralizom, koja je kompleksan invaliditet i traži interdisciplinarni pristup

Osvijetljeni mostovi “Fatih Sultan Mehmet“ i “Yavuz Sultan Selim“. Anadolija

Anadolija

6.10.2020

Povodom Svjetskog dana cerebralne paralize u Istanbulu su večeras zelenim svjetlom obasjana dva mosta na Bosforu, javlja Anadolija.


S ciljem jačanja svijesti o cerebralnoj paralizi, mostovi “Fatih Sultan Mehmet“ i “Yavuz Sultan Selim“ osvijetljeni su bojama koje su simbol te vrste paralize.


Svjetski dan cerebralne paralize je društveni pokret za zajednicu cerebralne paralize s ciljem osiguravanja i uživanja punih prava, pristupa i mogućnosti za sve osobe s cerebralnom paralizom.




Osvijetljeni mostovi “Fatih Sultan Mehmet“ i “Yavuz Sultan Selim“. Anadolija

Kampanja omogućuje poduzimanje akcija i pritom pomaže u izgradnji globalnog pokreta za promjene.


U svijetu živi oko 17 miliona osoba s cerebralnom paralizom, koja je kompleksan invaliditet i traži interdisciplinarni pristup. Riječ je o stanju koje je nastalo uslijed oštećenja mozga do kojeg može doći za vrijeme trudnoće, za vrijeme ili neposredno nakon poroda. Oštećenja se, ovisno o jačini, manifestiraju kroz slabije ili jače izražene teškoće pri kretanju i držanju.

Osvijetljeni mostovi “Fatih Sultan Mehmet“ i “Yavuz Sultan Selim“. Anadolija

Cerebralna paraliza nije niti bolest niti napreduje. Važno je što ranije uključiti dijete i roditelje u postupke rane intervencije primjenjujući određenu rehabilitacijsku metodu kako bi se poboljšale šanse za što bolji razvojni ishod djeteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.