SIRIJA

U bombaškom napadu poginulo sedam, a ranjeno 20 osoba

Postoji zabrinutost da bi broj mrtvih mogao rasti

Bomba je aktivirana u centru Al-Baba. Agencije

A. Ka./ Fena

7.10.2020

Najmanje sedam civila je poginulo, a 20 ranjeno u bombaškom napadu u sirijskom Al-Babu, javlja Anadolija. 

Napad na sjeveru Sirije je izveden uz pomoć kamiona na kojem je ranije montirana bomba. Bomba je aktivirana u centru Al-Baba, koji je oslobođen od terorista u operaciji "Štit Eufrata", a u kojem je velika frekvencija ljudi. Prema preliminarnim podacima, poginulo je sedam civila, među kojima ima žena i djece. Ekipe Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) su na terenu i pokušavaju doći do ljudi koji su ostali zarobljeni pod ruševinama. Postoji zabrinutost da bi broj mrtvih mogao rasti. Na tom području je pričinjena velika materijalna šteta. 

U eksploziji koja se jučer dogodila na kontrolnom punktu lokalnih sigurnosnih snaga smrtno su stradale dvije osobe, a sedam je ranjeno. Lokalne snage sigurnosti, koje su vršile istrage na mjestu događaja, ističu mogućnost da je napad izvela teroristička organizacija YPG/PKK. Teroristička organizacija YPG/PKK-a, koja je zauzela Tel Rifaat na jugoistoku Afrina, često izvodi napade na regije Afrin, Azaz, Al-Bab i Jarabulus. 

Al-Bab je grad koji se nalazi sjeveroistočno od Halepa i pod kontrolom je sirijske opozicije. Riječ je o gradu kojeg su teroristi ISIS-a pod okupacijom držali skoro tri godine, a oslobođen je u februaru 2017. godine antiterorističkom operacijom "Štit Eufrata" koju su izvele Turske oružane snage i opozicione snage okupljene unutar Sirijske nacionalne vojske, prenosi Anadolija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.