KLINIČKI TESTOVI

Kineska vakcina bezbjedna u prvim testovima

Svi podaci dobijeni u ovoj studiji potvrđuju bezbjednost i imunogenezu ove neaktivne vakcine i ohrabrujući su u vezi sa daljim istraživanjima

Rezultati ohrabrujući. Agencije

A. Ka.

7.10.2020

Kineska eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa koju razvija Institut za medicinsku biologiju pri Kineskoj akademiji medicinskih nauka pokazala se kao bezbjedna u početnim kliničkim testovima, saopćili su istraživači. 

U istraživanju je učestvovao 191 zdrav pacijent starosti od 18 do 59 godina. Oni su vakcinisani eksperimentalnim medikamentom i nisu imali ozbiljne propratne reakcije, navode istraživači u dokumentu objevljenom na web sajtu “Medriksiv”.

Uobičajene reakcije na vakcinu bile su blagi bol, lakši umor i crvenilo, svrab i otok na mjestu uboda. Kandidati su razvili imunološki odgovor.

- Svi podaci dobijeni u ovoj studiji potvrđuju bezbjednost i imunogenezu ove neaktivne vakcine i ohrabrujući su u vezi sa daljim istraživanjima njene efikasnosti u budućnosti - piše u dokumentu.

Kina je vakcinisala stotine hiljada radnika najvažnijih službi i još nekih rizičnih grupa iako klinička ispitivanja nisu dovršena, a stručnjaci brinu zbog mogućeg ugrožavanja bezbjednosti pacijenata.

Kina ima najmanje četiri vakcine u završnim fazama kliničkih testova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.