INOVACIJE

Prva na svijetu klimatski neutralna letjelica poletjet će 2035.

Iz kompanije vjeruju da upotreba vodonika ima jak potencijal da smanji utjecaj koji ova industrija ima na klimatske promjene

Avion će imati zakrivljena krila. Agencija

Z. K.

7.10.2020

Airbus je nedavno predstavio koncept prvog komercijalnog aviona na svijetu s nultom emisijom štetnih plinova. Svjetski poznat proizvođač aviona otkrio je javnosti tri koncepta aviona za komercijalne letove koji bi se napajali vodonikom i mogli bi biti u upotrebi do 2035. godine, piše CCN.

Tri modela

Nazvani ZEROe, svi koncepti dizajnirani su da pokažu drugačiji način na koji bi Airbus mogao da omogući letove s nultom emisijom štetnih plinova.  

Kompanija je otkrila vizuelne elemente tri električne letjelice: dizajn turbo-ventilatora, dizajn turbo-propelerskog ventila kao i tijelo sa zakrivljenim krilima, od kojih bi se svaki oslanjao na vodonik, kao glavni izvor energije.


Mogao bi da prevozi do 100 putnika. Agencija

Smisao stvaranja ovakvog koncepta je da bi se pokazalo da zrakoplovna industrija može smanjiti svoj utjecaj na životnu sredinu. Iz kompanije vjeruju da upotreba vodonika ima jak potencijal da smanji utjecaj koji ova industrija ima na klimatske promjene. Cilj je da se s razvojem i proizvodnjom aviona započne do 2035. godine.

Širok trup

Ovi novonastali koncepti omogućit će istraživanje kao i sazrijevanje dizajna po pitanju izgleda prvog na svijetu klimatski neutralnog aviona s nultom emisijom štetnih plinova. 

 Airbusov avion s dizajnom turbo-ventilatora mogao bi da preveze od 120-200 putnika i da ima domet veći od 2.000 milja, s mogućnošću putovanja preko kontinenata. Sa sličnim dometom avion za zakrivljenim krilima bi mogao da preveze do 200 putnika.  

Letjelica koja bi imala krila spojena s tijelom, posjedovala bi izuzetno širok trup koji bi stvarao višestruke mogućnosti skladištenja i distribuciju vodonika, kao i raspored kabina. Ovaj avion bi mogao da prevozi do 100 putnika, više od 1.000 milja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.