EVROPSKI KOMESAR

Varhelji u Prištini: Ekonomski plan povećat će ekonomiju regiona za 5 posto

Naveo je da će biti izdvojeno devet milijardi eura za grantove

Oliver Varhelji. Twitter

Fu. M.

8.10.2020

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) izjavio je danas u Prištini tokom predstavljanja ekonomskog investicionog plana za zapadni Balkan, da je Evropska komisija od samog početka bila posvećena promjenama u zemljama regiona kao i da se iz korijena promijeni realnost u cilju stvaranja boljih ekonomskih i socijalnih prilika za narod.

- Zato mislim da ekonomski investicioni plan može značajno da promijeni sliku regiona za četri do pet godina - ocijenio je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem (Avdullah), prenosi RSE.

Naveo je da će biti izdvojeno devet milijardi eura za grantove, te da će u koordinaciji sa finasijskim partnerima u zemlje zapadnog Balkana biti uloženo 20 milijardi eura.

- Očekujemo da ovaj plan doprinese rastu ekonomije, ovo je ogorman doprinos za ekonomski oporavak nakon pandemije koronavirusa - rekao je Varhelji i dodao da bi ovaj plan mogao povećati ekonomiju regiona za pet posto.

Premijer Kosova Hoti je istakao da je Varhelji donio dobre vijesti za Kosovo i zapadni Balkan.

- Suočavamo se sa izazovima u dijalogu. Liberalizacija viza ostaje važno pitanje. Ispunili smo uslove još 2018. godine. Komesar razumije ovo vrlo osjetljivo pitanje - rekao je Hoti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.