ČIKAGO

Tinejdžer ubica iz Viskonsina danas pred sudom

Ritenhaus optužen za ubistvo dvije osobe tokom protesta u Kenoši

Kajl Ritenhaus. AGENCIJE

A. V. / Srna

9.10.2020

Sedamnaestogodišnji Kajl Ritenhaus (Kyle Rittenhouse) koji je optužen za ubistvo dvije osobe tokom protesta u mjestu Kenoša u državi Viskonsin danas će se ponovo pojaviti pred sudom u oblasti Lejk u Ilinoisu. 

Ritenhausovi advokati pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u Viskonsin, gdje se suočava sa optužbama za ubistvo.

On se posljednji put pred sudom pojavio krajem septembra i sudija Paul (Pol) Novak dao je dvije sedmice njegovim advokatima da pripreme dokumenta i rekao da će potom zakazati ročište na kojem će se raspravljati o Ritenhausovom eventualnom izručenju u Viskonsin.

Ritenhausova odbrana tvrdi da je on djelovao u samoodbrani i da bi izručenjem u Viskonsin bila narušena njegova ustavna prava.

Prema njihovim tvrdnjama, tužilaštvo Viskonsina i Ilinoisa nisu poštovala proceduru neophodnu za izručenje.

Analitičari navode da je izručenje obično direktan proces i izražavaju sumnju da će Ritenhausovi advokati biti uspješni u namjeri da to spriječe.

Ritenhaus je uhapšen u svojoj kući u Antioku u Ilinoisu, dan nakon što su svjedoci izjavili da je pucao i ubio dva i ranio trećeg demonstranta na ulicama Kenoše 25. avgusta. Demonstracije su organizovane zbog policijskog ubistva tamnoputog Džejkoba Blejka (Jacob Blake).

Ritenhaus je optužen za namjerno ubistvo prvog stepena zbog ubistva dva demonstranta i pokušaj namjernog ubistva nakon ranjavanja trećeg. On se suočava i sa optužbama za posjedovanje poluautomatske puške jer je maloljetan.

Ukoliko bude proglašen krivim prema ovim optužbama, Ritenhaus se suočava sa kaznom doživotne robije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.