ANALIZA STRUČNJAKA

Koliko bi prosječnog Amerikanca koštalo Trampovo liječenje

Imamo najbolju medicinsku opremu, imamo najbolje lijekove, rekao je američki predsjednik

Donald Tramp. afp

Fu. M.

9.10.2020

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) uspješno se oporavlja od koronavirusa, ali troškovi tretmana koji je dobio tokom liječenja mogli bi biti izvan domašaja većine njegovih sunarodnika.

Za većinu Amerikanaca nakon prijema u bolnicu najvažnija briga pored zdravlja jeste cijena liječenja, piše "Guardian".

Jedan Amerikanac koji zbog ovoga ne mora da brine jeste upravo Donald Tramp.

- Imamo najbolju medicinsku opremu, imamo najbolje lijekove - rekao je američki predsjednik obraćajući se Amerikancima nakon što je otpušten iz nacionalnog vojnog medicinskog centra, ne spominjući 210.000 Amerikanaca koji su preminuli od posljedica Kovid-19.

- Ovo je zaista katastrofalan medicinski događaj u smislu odlaska u bolnicu i puno specijalizovane njege - rekla je Sara Kolins, potpredsjednica za pokrivanje zdravstvene zaštite u Komonvelt Fondu. Rezultat bi za većinu Amerikanaca bio "katastrofalan medicinski dug za mnoge ljude".

Donald Tramp. afp

Stručnjaci kažu da bi Trampova vožnja helikopterom do i iz bolnice, dijagnostičko testiranje i snimanje, eksperimentalni lijekovi na recept, privatni apartman, cjelodnevna njega i dodatna lična zaštitna oprema koštali najmanje stotine hiljada, a možda i milione dolara.

- Većina privatnih osiguranja uobičajenih u SAD naplatila bi liječenje 3.045 američkih dolara - kaže Brus Li, koji je napravio model koji procjenjuje koliko bi Kovid-19 koštao prosječnog Amerikanca.

Ali Tramp nije prosječan. On je visoko rizičan, stariji čovjek, klasifikovan kao gojazan, što su sve faktori rizika za ozbiljnu bolest.


Kristeći Lijev model, nekome poput Trampa vjerovatno bi bilo naplaćeno 18.579 američkih dolara.

Donald Trump prilikom izlaska iz bolnice. afp

Naknade se, međutim, razlikuju širom zemlje. Bolnice na američkom zapadu naplaćuju medijanu od 93.459 dolara pacijentima u Trampovoj starosnoj grupi bez popusta na osiguranje, utvrdila je analiza kompanije za zaštitu podataka "Fer Helt".

A to su samo najosnovniji troškovi za liječenje plućnih bolesti, poput upale pluća, koji ne pokrivaju specijalizirane lijekove na recept koje je Tramp dobio.

Ptrebačen helikopterom. afp

Jedan od lijekova koje je Tramp dobio bio je eksperimentalni monoklonski koktel antitela kompanije "Regeneron". Ova terapija nije dostupna javnosti i možda nikada neće biti odobrena.

Prema jednoj studiji, monoklonski tretmani antitelima odobreni tokom posljednjih 20 godina koštaju u prosjeku 96.731 dolara. Trampov tretman vjerovatno je koštao i više od toga, jer je uzeo oko tri doze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.