OSTRVO BLED

Pronađen prvi video na kojem se čuje glas kralja Aleksandra Karađorđević

Na snimku se čuje kako kralj Aleksandar upućuje pozdrave čehoslovačkom narodu

Snimak iz 1933.. agencije

Fu. M.

9.10.2020

Objavljen je rijedak videosnimak, nastao u vili Aleksandra I Karađorđevića na ostrvu Bled 1933. godine. Policajac koji je uhvatio ubicu Aleksandra I daje izjavu. Dole desno je Vlado Černozemski, atentator.

Na njemu se vidi kralj prilikom prijema Flidera, tadašnjeg ministra Čehoslovačke, koji je bio u posjeti Jugoslaviji, prenosi Istorijski zabavnik.


Osim videozapisa, činjenica da je kao svjedočanstvo o ovom događaju ostao i zvučni zapis na kome se mogu čuti glasovi kralja Aleksandra i ministra Flidera, čini ovaj snimak jedinstvenim dokumentom historije.

Na snimku se čuje kako kralj Aleksandar upućuje pozdrave čehoslovačkom narodu i njegovom predsjedniku Masariku. Ministar se zahvaljuje na toplom prijemu i lijepom vremenu koje je proveo na Bledu.

Već sljedeće godine, 9. oktobra 1934. kralj Aleksandar je ubijen u Marselju, ispred Palate Burze, u 16 sati i 20 minuta. Imao je samo 45 godina.

Terorista Vlado Černozemski, pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije, usmrtio je kralja Jugoslavije sa četiri metka, a jednim je lakše ranio francuskog ministra vanjskih poslova Luja Bartua, koji je usljed neadekvatne medicinske pomoći iskrvario i umro.

Napad su organizirale ekstremističke hrvatske organizacije i VMRO, zbog namjere da otcjepe Hrvatsku i Makedoniju od Kraljevine Jugoslavije. U napad su bile umiješane i strane sile, u prvom redu Musolinijeva Italija, koja je imala teritorijalne pretenzije na jadransku obalu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.