SJEVERNA KOREJA

Kim govorio na paradi, pokazao najveći projektil ikad

On je naveo da će preventivno mobilizirati najjaču vojnu silu ukoliko bude opasnosti

Pjongjang pokazao novi projektil. AFP

G. M.

10.10.2020

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un obratio se danas na vojnoj paradi, koja je održana u svitanje povodom 75 godina od osnivanja vladajuće Radničke partije, te poručio da će Sjeverna Koreja prevazići sve krize i ujediniti svoje ruke sa Južnom Korejom.

Kim je rekao da Sjeverna Koreja ima način i oružje da odvrati svaku prijetnju, ističući da će današnja parada pokazati vojnu silu zemlje.

On je naveo da će preventivno mobilizirati najjaču vojnu silu ukoliko bude opasnosti.

Kim je zahvalio vojsci za pomoć u oporavku nakon udara oluja i nevremena tokom ljeta i pohvalio napore zemlje da spriječi bilo kakvo izbijanje pandemije virusa korona.

Kim je izrazio zahvalnost što niko u Sjevernoj Koreji nije zaražen virusom korona, te ocijenio da je to jedino bilo moguće zahvaljujući socijalizmu, prenosi Srna. 

Naglasio je da mu je žao što ljudi u zemlji i pored svih napora žive teško, kao i da će od sada raditi na inovacijama i praktičnim promjenama kako bi se poboljšao život ljudi.

Na ogromnoj vojnoj prikazan i interkontinentalni balistički projektil (ICBM) enormnih dimenzija, javlja AFP.

Kako javlja Reuters pozivajući se na analitičare, radi se o projektilu kakav Sjeverna Koreja još nije pokazala javno.

Snimci s državne televizije Sjeverne Koreje prikazuju kako transportno vozilo s 22 točka prevozi veliki projektil, veći od ičeg što je vojska Sjeverne Koreje dosad pokazala. To je prvi put od 2018. da je Sjeverna Koreja pokazala interkontinentalni balistički projektil na vojnoj paradi.

Južna Koreja je uoči parade najavila kako očekuje da bi Sjeverna Koreja baš na današnjoj paradi mogla prikazati novi interkontinentalni balistički projektil ili nove balističke projektile lansirane s podmornica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.