SRBIJA

Roditelji nestalih beba protestirali u Beogradu: Mi smo izgubljeni ljudi

Oni su se okupili i kako bi pozvali nadležne institucije u Srbiji da rasvijetle okolnosti pod kojim su njihova djeca nestala

Sa današnjeg protesta. agencije

Fu. M.

10.10.2020

Roditelji nestalih beba održali su danas na beogradskom Trgu Republike protestni skup sa ciljem da još jednom skrenu pažnju javnosti na sudbinu djece za koju vjeruju da su im po rođenju oteta, a zatim prodata ili data na usvajanje.

Oni su se okupili i kako bi pozvali nadležne institucije u Srbiji da rasvijetle okolnosti pod kojim su njihova djeca nestala, prenosi RSE.

- Mi smo ogorčeni, mi smo bijesni, mi smo čemerni, razočarani, mi smo izgubljeni ljudi, ljudi bez pravde - navela je za RSE Ana Pejić iz Rume, sekretarica Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, koja i sama decenijama traga za odgovorom o sudbini djevojčice koju je rodila u avgustu 1988. u porodilištu u Sremskoj Mitrovici, a za koju joj je dva dana poslije porođaja rečeno da je preminula.

Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene djece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, stupio je na snagu 11. marta 2020. godine, a u članu 17 propisuje se da je rok za pokretanje postupaka pred sudom u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu.

Osnovne zamjerke koje su roditelji iznijeli na zakon jeste to da on roditeljima, umjesto odgovora šta se desilo sa nihovom djecom - nudi novčanu naknadu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.