EJMI KONI BARET

Trampova kandidatkinja za Vrhovni sud: Presudu čitam kao stranka koja gubi

Baret je katolkinja koja se protivi pravu na pobačaj, o čemu bi je mogli ispitivati demokrati u Senatu

Tramp i Baret. agencije

Fu. M.

11.10.2020

Ejmi Koni Baret (Amy Coney Barret) izbor američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) za upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu, rekla je da će se voditi zakonom, a ne svojim stavovima, u govoru objavljenom prije nego što će biti saslušana u Senatu sljedeće sedmice.

Baret je katolkinja koja se protivi pravu na pobačaj, o čemu bi je mogli ispitivati demokrati u Senatu. Ako Senat potvrdi Baret, u Vrhovnom sudu će sjediti šestero konzervativnih i troje liberalnih sudaca.

Tramp je nominirao Baret da zamijeni liberalnu sutkinju Rut Bejder Ginsburg (Ruth Bader)  koja je umrla prošli mjesec.

Baret je saopćila da će joj biti "životna čast" raditi s još osmero sudaca Vrhovnog suda te je objasnila način na koji ona pristupa slučajevima.

- Kada donosim presudu, pročitam svaku riječ iz perspektive stranke koja gubi. Pitam se kako bih ja gledala na presudu ako je jedno od moje djece stranka protiv koje presuđujem- napisala je Baret.


Baret (48) ima sedmero djece i mogla bi postati peta žena koja će obnašati dužnost u Vrhovnom sudu. Prije nego što ju je Tramp imenovao za sutkinju Žalbenog suda za 7. okrug u Čikagu, bila je profesorica na Pravnom fakultetu Notre Dame u Indijani.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.