AMERIKA

Donald Tramp duguje milione dolara, svi se pitaju kome?

Od 2006. do 2014. potrošio više od 400 miliona dolara

Donald Tramp. Ilustracija

L. M.

12.10.2020

Eksplozivno otkriće New York Timesa o poreznim prijavama američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) otkrilo je da je u posljednjih 15 godina platio ili nikakav ili skandalozno maleni iznos saveznog poreza na dohodak, prvenstveno zahvaljujući gubicima koje je prijavljivao - prenosi Index.hr.

Ali, druga informacija privukla je mnogo manje pažnje, a u određenom je smislu jednako alarmantna. Tramp je lično zajamčio vraćanje kredita koje su njegove firme podigle, u ukupnom iznosu od 421 miliona dolara.

A ti krediti uglavnom dolaze na naplatu u iduće četiri godine. To za sobom povlači više pitanja: je li Tramp u sukobu interesa zbog svojih dugova? Je li pod utjecajem svojih kreditora? Hoće li njegovi kreditori izazvati njegov bankrot, čak i ako pobijedi na izborima i ostane predsjednik SAD-a?

Da aktualni predsjednik SAD-a doživi lični bankrot nije samo situacija bez presedana već je dosad bila i gotovo nezamisliva.

"Bilo bi zaista dobro znati kome predsjednik SAD-a, vrhovni zapovjednik, duguje novac"

No ključno pitanje je - kome Tramp duguje stotine miliona dolara?

To je pitanje, inače, na potpredsjedničkoj debati postavila i kandidatkinja za potpredsjednicu  Džoa Bajdena (Joe Biden) Kamala Heris (Harris).

Uz navedene kredite, Tramp je od 2006. do 2014. potrošio više od 400 miliona dolara u gotovini na kupnju ili razvijanje različitih nekretnina. Neki američki novinari stoga odavno postavljaju pitanje - odakle Trampu ovih 400 miliona dolara i ima li, uz službene kredite, i druge izvore financija koje nije otkrio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.