ISTRAŽIVANJA

Koronavirus može preživjeti na površinama mobilnih telefona i bankomata do 28 dana

Slični eksperimenti za virus gripe A (H1N1) otkrili su da preživio na površini 17 dana

Virus duže preživljava na glatkim površinama poput stakla, nehrđajućeg čelika i vinila,. Ilustracija

A. Č.

12.10.2020

Koronavirus može preživjeti na površinama poput mobilnih telefona i bankomata do 28 dana, pokazalo je novo australsko istraživanje.

Otkrića Organizacije za naučna i industrijska istraživanja Commonwealtha (CSIRO), australske nacionalne naučne agencije, otkrivaju da virus može živjeti na određenim površinama mnogo duže nego što se prije mislilo, prenosi DPA. 

- Na 20 stepeni, što je otprilike sobna temperatura, otkrili smo da je virus bio izuzetno robustan, preživjevši 28 dana na glatkim površinama poput stakla na ekranima mobitela i plastičnih novčanica - rekla je Debi Igls (Debbie Eagles), zamjenica direktora australskog Centra za pripravnost na bolesti (ACDP), koji je poduzeo istraživanje.

- Slični eksperimenti za virus gripe A (H1N1) otkrili su da preživio na površini 17 dana, što naglašava koliko je "žilav" SARS-CoV-2.

Studija, objavljena u časopisu Virology Journal, navodi da virus duže preživljava na glatkim površinama poput stakla, nehrđajućeg čelika i vinila, u poređenju s poroznim složenim površinama poput pamuka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.