TURSKA

U 25 gradova privedeno 89 pripadnika vojske osumnjičenih za veze s teroristima FETO-a

Među 98 osumnjičenih pripadnika zračnih snaga Turske je i 16 vojnih pilota, uključujući i četvoricu pilota borbenih letjelica F-16

A. Č. / AA

Među osumnjičenim je 105 vojnika u aktivnoj službi

Foto: Anadolija


Turska policija provodi još jednu veliku akciju privođenja osoba osumnjičenih za veze s terorističkom organizacijom FETO, a od 110 lica sa naloga, slobode je lišeno 89 osumnjičenih, javlja Anadolija.

Na bazi istrage o infiltriranim elementima terorističke organizacije FETO unutar Turskih oružanih snaga, tačnije unutar Komande zračnih snaga i Komande obalske straže, Tužilaštvo u Izmiru izdalo je nalog sa privođenje ukupno 110 osumnjičenih za koje je utvrđeno da su koristili tajne i paralelne sisteme komunikacije unutar Turskih oružanih snaga. 

Među osumnjičenim je 105 vojnika u aktivnoj službi. Među 98 osumnjičenih pripadnika zračnih snaga Turske je i 16 vojnih pilota, uključujući i četvoricu pilota borbenih letjelica F-16.

Postupajući po nalogu tužilaštva, turska policija je pokrenula istodobne akcije privođenja u 25 velikih gradova te zemlje, a dosad je slobode lišeno 89 osumnjičenih. Privedeni su predati nadležnim pravosudnim institucijama na dalje procesuiranje, a policijska potraga za preostalim 21 osumnjičenikom je u toku. 

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a. 

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Više o:

Turska FETO Hapšenje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na