SASLUŠANJE U SENATU

Trampova kandidatkinja se nije željela izjasniti o pobačaju i istospolnim brakovima

Ejmi Konej Baret kazala da njena vjerska uvjerenja neće utjecati na njene odluke

Ejmi Konej Baret. afp

Fu. M.

13.10.2020

Kandidatkinja predsjednika Donalda Trampa (Trump) za Vrhovni sud Ejmi Konej Baret (Amy Coney Barrett) je na saslušanju pred Senatom rekla da njezina vjerska uvjerenja neće utjecati na njezine odluke te je odbila reći jesu li su neke značajne presude poput legalizacije pobačaja ili istospolnog braka pravilno donesene.

Demokratski zastupnici u 22-članom senatskom Odboru za pravosuđe insistirali su i da se izjasni o zakonu o dostupnom  zdravstvu bivšeg predsjednika baraka Obame (Barack Obama), tzv. "Obamacareu", i zaštiti pacijenata s hroničnim zdravstvenim problemima, uvjereni da ga Baret ne bi podržala.

Suočena s pitanjima, Baret se nije htjela izjasniti bi li se, što se tiče slučaja "Obamacare", povukla iz te rasprave, kao što to traže demokrati, rekavši samo da to nije pitanje na koje može odgovoriti načelno.

Odbila je odgovoriti kako će se postaviti prema novom slučaju, a radi se o zahtjevu predsjednika Trampa i saveznih država s republikanskim vlastima  da se Obamin zakon iz 2010. poništi.

Na pitanje o zakonu o pobačaju iz 1973., Baret je kazala da bi, kao i u drugim pravnim slučajevima, razmotrila više čimbenika.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.