BJELORUSIJA

Tihanovska postavila ultimatum Lukašenku

Traži ostavku i prijeti štrajkovima

Svetlana Tihanovska. AGENCIJE

A. V. / Srna

13.10.2020

Lider bjeloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovska odredila je 25. oktobar kao krajnji vremenski rok da predsjednik Aleksandar Lukašenko podnese ostavku ili da se suoči sa štrajkovima širom te zemlje.

- Ukoliko Lukašenko ne objavi svoju ostavku, ne prekine nasilje i ne oslobodi političke zatvorenike, 26. oktobra sve firme stupiće u štrajk, svi putevi će biti blokirani a državne prodavnice neće vršiti prodaju - naglasila je Tihanovska.

Tihanovska, čiji sljedbenici tvrde da je ona pobijedila na predsjedničkim izborima 9. avgusta, pobjegla je u susjednu Litvaniju nakon glasanja na kojima je Lukašenko proglašen pobjednikom.

Saradnik Tihanovske naveo je da je novi ultimatum objavljen kao odgovor na prijetnju da će biti upotrebljeno smrtonosno oružje a povećano je policijsko nasilje na ulicama. Saradnik Tihanovske izrazio je očekivanje da će Zapad podržati njene zahtjeve.

Više desetina ljudi demonstrira na ulicama devetu sedmicu zaredom sa zahtjevom za ostavku Lukašenka koji negira nepravilnosti na izborima i tvrdi da protesti imaju podršku iz inostranstva.

Šefovi evropskih diplomatija saglasili su se juče da Lukašenko bude dodat na listu sankcionisanih zvaničnika Bjelorusije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.