ŠEST MINUTA STRAVE

Planinar naišao na mladunčad pume, a onda je došla njihova majka

Ova priča odličan je podsjetnik da u divljini nismo sami

Unatoč panici koja ga je obuzela, Kajl se sjetio kako u situacijama susreta s pumom ne treba bježati. Profimedia

A. M.

14.10.2020

Mladić iz američke savezne države Juta čudom je preživio susret s pumom dok je ove subote planinario, piše Daily Mail, a prenosi Jutarnji.hr.

Kajl Brdžes (Kyle Burgess) planinario je krajolikom Slate Canyona blizu Prova te je u poslijepodnevnim satima primijetio nekoliko mladunaca pume oko sebe. No kada se za koji trenutak pojavila majka, postao je svjestan da nije u ugodnoj situaciji. Puma je bila vidno uznemirena upadom uljeza u zonu u kojoj odgaja mladunčad te je počela režati i siktati na Kajla, tjerajući ga da se vrati odakle je došao.

- Zaista nisam znao o kakvim je životinjama riječ, izvadio sam mobitel da bi ih snimio. No, kada sam shvatio da je stigla njihova majka, velika puma, pomislio sam da sam u gov***a - piše Daily Mail.

Brdžes je tada počeo snimati video koji je trajao idućih šest minuta. Tokom tog vremena, za koje Kajl kaže da je trajalo čitavu vječnost, Brdžes psuje i viče na pumu pokušavajući se istovremeno što više udaljiti. U jednom je trenutku došla na svega desetak centimetara od njega skačući s izbačenim kandžama.

Ostao u šoku

- Ne, ne! Odlazi! Molim te odlazi! Daj, čovječe! Ne želim umrijeti danas! - čuje se vikanje mladića.

Unatoč panici koja ga je obuzela, Kajl se sjetio kako u situacijama susreta s pumom ne treba bježati, već se pokušati učiniti "što većim" kroz buku i geste, te se lagano udaljavati iz zone opasnosti. Naučio je to pregledavajući snimke koje su na YouTube postavili ljudi u sličnim situacijama, Naposljetku je pumu počeo gađati svime što mu je došlo pod ruku, no ona se vješto izmicala, a tek kad ju je uspio pogoditi kamenom odmakla se i vratila svojim mladuncima.

Kajl Brdžes (lijevo). Instagram

Kajl je sjeo uz cestu i snimak prikazuje kako mu se tresu ruke. Kaže da mu je trebalo pola sata da dođe sebi kako bi mogao nastaviti spust.

Za to vrijeme je razmišljao koliko bi polagana i bolna bila smrt pod puminim kandžama i zubima, rekao je, dodavši kako i dalje ne može doći sebi te mu se čini da je sve bio san.

- Ova priča odličan je podsjetnik da u divljini nismo sami. Video je zastrašujuć - rekao je predstavnik vlasti ovog prirodnog rezervata Skot Rut (Scott Root) koji je Kajla ipak pohvalio za prisebnost.

- Puma se htjela uvjeriti da Kajl ne predstavlja opasnost. Jasno mu je dala do znanja da se mora maknuti, a on je to i učinio. On se nije okrenuo i trčao, to je bilo pametno. Stvarao je mnogo buke. U ovakvim situacijama ne želite se sklupčati ili učiniti išta da bi se predstavili manjim, nego upravo suprotno. Stoga, u osnovi je Kajl dobro postupio - zaključio je stručnjak, javlja Daily Mail.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.