IZBORI

Amerikanci već uveliko glasaju, u redovima stoje i po 11 sati

Samo na Floridi je dosad dopisno glasalo već 4,6 miliona glasač

Zabilježeni veliki redovi. twitter

Fu. M.

14.10.2020

Iako će američki predsjednički izbori biti održani 3. novembra, gotovo 12 miliona Amerikanaca već je prijevremeno glasalo na izborima, prema podacima koje je objavila stranica "US Elections Project" koju vodi Univerzitet na Floridi, a prenose američki mediji.

To je daleko više od broja prijevremenih glasova u istom trenutku prije izbora 2016., kad je aktualni predsjednik Donald Tramp (Trump) pobijedio Hilari Klinton (Hillary Clinton), iako se ovi izbori održavaju usred pandemije koronavirusa, prenosi Index.hr.

Naime, do 16. oktobra 2016. samo je 1,4 miliona Amerikanaca prijevremeno glasalo - 10 puta manje.

Da se ne radi samo o dopisnom glasanju, svjedoče nevjerojatni prizori golemih redova u kojima Amerikanci širom zemlje čekaju da bi prijevremeno dali svoj.

Samo na Floridi je dosad dopisno glasalo već 4,6 miliona glasača. Od tih 4,5 miliona glasača, njih 2,6 miliona su demokrati - dakle, za pretpostaviti, oni koji su glasali za Bajdena, iako registrirani demokrati nemaju obavezu glasati za Bajdena, kao ni registrirani republikanci za Trampa.

Birališta za prijevremeno fizičko glasanje otvorena su u ponedjeljak ujutro u Džordžiji i u utorak ujutro u Teksasu, s golemim redovima koji su se stvorili ispred njih. NBC News javlja da je čekanje u redovima u Džordžiji trajalo i do 9 sati i 39 minuta, a čekanje je, kao i drugdje u SAD, posebno dugo u općinama s velikim udjelom manjina - Afroamerikanaca i drugih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.