DOK TRAJU TENZIJE

Kineski predsjednik: Fokusirajte se na pripremu za rat

Poručio vojnicima da "budu u stanju visoke pripravnosti" i pozvao ih da budu "apsolutno lojalni, čisti i pouzdani“

Si Đinping: Oštar odgovor. Agencije

A. Ka. / CNN

14.10.2020

Kineski predsjednik Si Đinping posjetio je vojnu bazu u južnoj provinciji Guangdong i pozvao tamošnje trupe da ulože "svu svoju energiju u pripremu za rat". 

CNN pozivajući se na navode kineske državne novinske agencije Sinhua navodi da je kineski predsjednik poručio vojnicima da "budu u stanju visoke pripravnosti" i pozvao ih da budu "apsolutno lojalni, čisti i pouzdani“.

Inače, vojna posjeta je uslijedila dok tenzije između Kine i SAD, koje, kako CNN piše, ostaju na najvišoj tački u posljednjih nekoliko decenija, a neslaganja oko Tajvana i pandemije koronavirusa stvaraju oštre podjele između Vašingtona i Pekinga.

Bijela kuća ranije je izvijestila da namjerava da proda tri kontingenta oružja Tajvanu, ali se zasad čeka odobrenje američkog Kongresa.

U oštrom odgovoru iz Pekinga, portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Lijian pozvao je Vašington da "odmah otkaže sve planove prodaje oružja Tajvanu" i prekine sve "američko-tajvanske vojne veze".

Iako Tajvan nikada nije bio pod kontrolom kineske vladajuće Komunističke partije, vlasti u Pekingu insistiraju na tome da je demokratsko, samoupravno ostrvo sastavni dio njihove teritorije, s tim što je sam Si Đinping odbio da isključi vojnu silu da ga zauzme ako je potrebno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.