AMERIKA

Sjevernokorejski raketni program je globalna prijetnja

Pojava novog interkontinentalnog balističkog projektila tokom parade u Sjevernoj Koreji izazvala je reagovanja brojnih zapadnih analitičara

Nuklearni i raketni program predstavlja globalnu prijetnju. Ilustracija

A. Ka. / Srna

14.10.2020

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je danas da sjevernokorejski nuklearni i raketni program predstavlja globalnu prijetnju, nakon što je Pjongjang na nedavno održanoj paradi predstavio prethodno nepoznat balistički projektil. 

Pojava novog interkontinentalnog balističkog projektila tokom parade u Sjevernoj Koreji izazvala je reagovanja brojnih zapadnih analitičara. Međutim, južnokorejski zvaničnici izrazili su veću zabrinutost zbog predstavljanja novog sistema višeraketnog lansera (MLRS) i brzog, lakog za upravljanje i ispaljivanje raketa kratkog dometa što je idealno za gađanje meta u Južnoj Koreji.

- Sjevernokorejski nuklearni i raketni program ostaje ozbiljna prijetnja bezbjednosti i stabilnosti regiona i svijeta. SAD ostaju posvećene bezbjednosti Južne Koreje - naglasio je Esper pred susret sa južnokorejskom delegacijom.

Esper je napomenuo da će Južna Koreja i SAD morati "pronaći pravedniji način za raspodjelu troškova zajedničke odbrane kako ne bi nejednako uticala na američke poreske obveznike".

Američki predsjednik Donald Tramp je u više navrata rekao da Južna Koreja mora da odvaja više za troškove oružanih snaga SAD raspoređenih u toj zemlji. Oko 28.500 američkih vojnika stacionirano je u Južnoj Koreji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.